Музикантът Виктор Стоянов e новият директор на Софийската филхармония. Той ще ръководи националния културен институт до организирането на конкурс за длъжността, съобщиха от Министерството на културата.

Виктор Стоянов бе заместник-министър на културата в служебното правителство "Орешарски". За разлика от другия зам.-министър Боил Банов той не запази поста си при новия министър Вежди Рашидов. Стоянов беше сред най-популярните лица на протестите през 2013 г.

Той е  роден в София през 1977 г. Завършва "Пиано" и "Музикална теория" в Националното музикално училище "Любомир Пипков". Не е възпитаник на Консерваторията. Бакалавър е по музика и виртуални музикални технологии и магистър по история на философията в СУ "Св. Кл. Охридски". От 1995 до 2011 г. е тонрежисьор и саунд дизайнер в дублажното студио "Александра Аудио". Има дългогодишен професионален опит като композитор, аранжор и саунд дизайнер в сферата на филмовата музика, музика за игри, реклами, тв програми, театрални постановки, както и успешно реализирани проекти в сътрудничество с водещи студиа в България и Европа. Работил е и с ансамбъл "Филип Кутев". Има награди от международни конкурси за пианисти. 

В последните години Виктор Стоянов е участвал като музикант в български филми като "Лора от сутрин до вечер", сериала "Четвърта власт" и др. Той стана популярен в края на 90-те години като част от дуета "Стоян и Виктор".

Главен диригент на Софийската филхармония в момента е маестро Мартин Пантелеев.