Преди няколко дни шефът на ДАНС Владимир Писанчев бе засечен от фоторепортера на Клуб Z Веселин Боришев да обядва в гръцки ресторант с добре облечен мъж.  Обядът бе точно преди заседанието на комисията за контрол на специалните разузнавателни средства, на която Писанчев по-късно присъства. Комисията трябваше да обсъжда  поправките в закона за СРС-тата, с които от ДАНС трябва да бъде извадено подслушващото звено. Обядът на двамата продължи повече от час и половина. Според фоторепортера, двамата са демонстрирали изключително приятелски отношения и близост.

Колегите от Фактор.бг разкриха кой е непознатият събеседник и сътрапезник на шефа на ДАНС.  на Писанчев  Това е Илко Желязков, един от най-доверените хора на Делян Пеевски. 

Според Faktor.bg, той е познат в спец службите, енергийните лобита и е сред високите изпълнители в родното задкулисие. Става дума за Илко Димитров Желязков

Кариерата му започва през 1981 г. във Второ главно управление на ДС – МВР. По-късно преминава на работа в НСС, но през 2001 г. е освободен от структурите на службата за сигурност. Източниците на Фактор. бг твърдят, че отстраняването му е за злоупотреби с информация, нелоялност и извършване на корупиционни действия. По-късно, със съдействието на Делян Пеевсски и управляващите държавата НДСВ и ДПС, той е назначен в ДА “Държавен резерв и военновременни запаси“. По-късно Желязков е внедрен и като член на съвета на директорите на Български енергиен холдинг - БЕХ, откъдето го освободи министър Щонов. В момента е председател на съвета на директорите на ТЕЦ „Марица изток 2“. 

Запознати с действията на Илко Желязков са категорични, че на него е отредена доста по-важна роля в родното задкулисие. Той е човекът, осъществяващ трансмисията и връзките между скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски и хората от неговото обкръжение в ДАНС, МВР, прокуратурата, следствието, министерства и институции. Желязков свежда задачите в определени властови сфери, в които Пеевски има интереси, но чрез него стават и назначаванията на подходящи лоялни и верни лица по възлови позиции в сектора на енергетиката, включително и в мега компанията „Южен поток – България“, твърди Фактор.бг.

Бившият агент на ДС и НСС е и своеобразен център за събиране, анализиране и разпределение на важна информация, която често се използва за завземане на стратегически позиции, отстраняване на неудобни конкуренти и дискредитирането им дори и чрез лостовете на специалните служби, разказват източниците на сайта, запознати с интересите на енергийния играч. Твърди се, че през него минават и финансови потоци между заинтересованите страни

Желязков е в много близки отношения с настоящи прокурори и следователи, често е гостувал в ДАНС, но не са тайна и връзките му с бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, с когото са колеги от НСС, както и с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, в чийто кабинет често бил забелязван. Реално, преди да заеме важния професионален пост в МВР, Лазаров работеше в ДАНС и се занимаваше именно с проблемите на енергетиката и "Марици"-те, където Желязков е бетонирал позициите си вече втора петилетка.

В някои среди Илко Желязков е определян като втория Красьо Черния – злополучният кадровик в съдебната система, само че запознати са категорични, че Желязков отдавна e надминал обсега на влияние на Черничкия и контролира доста по-голям периметър в обществото.

И докато  посетителите на гръцкия ресторант шеговито си задаваха въпроса дали Писанчев не издирва там Петко Сертов, много по-близко до ума е версията, че шефът на ДАНС просто е получавал поредната доза инструкции преди важното заседание.