„Събитията в Украйна неизбежно ще засегнат България, която е в непосредствена близост. 250 хиляди украински граждани от български произход живеят в Украйна. До този момент в районите, в които те живеят, нещата бяха спокойни. Ежедневно следим какво се случва.”

Това заяви външният министър Кристиан Вигенин пред БНР. Според него всеки коментар за събитията е остарял, защото те са „толкова динамични”.

„Ежедневно следим какво се случва. Събитията в Крим приближават до Одеския регион, където е концентрирана най–голямата част от българите в Украйна, затова притесненията ни стават повече. В самия Крим, по различни данни, живеят около пет хиляди българи, което само по себе си ни поставя в особена ситуация като страна, която не може само да наблюдава събитията, а трябва да има активна позиция. И заедно с останалите страни – членки да търси и да предлага решения”, каза още външният министър.

Вигенин заяви, че „Европейският съюз полага всички усилия да търси посредничеството, да се опита да намери допирните точки, за да се опита да избегне най–лошото, а именно военен конфликт или продължителна дестабилизация.”

Според  министъра ситуацията трябва да се анализира внимателно. „Трябва да избегнем клишетата в ситуацията, да се опитаме да избягаме от стандартните понятия и етикети – този е такъв, онзи и такъв. Това, че развяваш европейски знамена не те прави европеец. Сред организациите, които участваха в протеста на Майдана има доста радикали”, твърди дипломат №1. Първо трябвало да се гарантира необходимата подкрепа на сегашното украинско правителство. Вигенин бе категоричен, че „нещата могат да се решат и без военна намеса, на която и да е страна”.

Няма необходимост от свикване на Консултативния съвет по национална сигурност заради Украйна”, добави още външният министър.