Президентът Росен Плевнелиев призова да бъде определен 3-месечен срок, в кйто предложените от ГЕРБ промени в пенсионната система да бъдат обсъдени. Това стана ясно от съобщение, изпратено тази сутрин от пресслужбата му.

В същото време в студиото на Нова ТВ председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова контрира, че още днес тези промени ще бъдат гледани и евентуално приети.

Какъв е проблемът хората да се запознават с промените следващите 20-30 години, заяви Стоянова, като обясни, че за тези, които вече са зачислени към доброволен фонд няма да се налага да заявяват участието си там. Освен това всеки може да реши дори и ден преди да излезе в пенсия дали да прехвърли партидата си от доброволния фонд в държавната осигурителна система, обясни тя.

Думата "национализация" е спекулация. Ние даваме възможност на всеки един осигурен в достатъчно дълъг срок да прецени къде и по какъв начин да се осигурява, каза Менда Стоянова.

"Такъв експеримент с пенсионната система, като сега действащия в България, беше въведен от Международния валутен фонд в четири страни. Полша и Унгария вече се отказаха от него. В Чехия ще го отменят, остана само България", заяви председателят на бюджетната комисия.

Необходимостта от пенсионна реформа е безспорна и мерките, които се предлагат за реализиране следва да бъдат задълбочено анализирани, да бъдат придружени от предварителна оценка на въздействието, да бъдат обяснени разбираемо на обществото и да бъдат обсъдени със социалните партньори. Имайки предвид краткото оставащо време за приемане на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. и Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г., необходими за нормалното функциониране на държавата, както и липсата на готовност да бъде предложена задълбочена и цялостна концепция за пенсионна реформа, държавният глава приветства решението да бъде определен тримесечен срок за подготовка и обществено обсъждане на необходимите мерки в тяхната цялост, пише в обръщението на президента.

Президентът Плевнелиев обръща внимание, че такива сериозни концептуални промени като промяна на пенсионния модел следва да са придружени от анализ на очакваните резултати от прилагането им, включително финансовите, съгласно Закона за нормативните актове. Задължителната предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове е ангажимент и съгласно Програмната декларация, неразделна част от Коалиционното споразумение, припомня той.