Обединените арабски емирства заплашват да се оттеглят от оръжейна сделка на стойност 23 млрд. долара за закупуване на американски самолети F-35, дронове Reaper и други модерни боеприпаси. Това обявиха високопоставени американски представители, цитирани от "Уолстрийт джърнъл".

Това би било значително влошаване на отношенията между дългогодишните съюзници, които все повече навлизат в противоречие заради ролята на Китай в Персийския залив.

ОАЕ обявили, че възнамеряват да прекратят сделката, защото изискванията за сигурност, които САЩ са наложили, за да защитят високотехнологичното оръжие от китайски шпионаж, са твърде обременителни.

Не е ясно дали оръжейната сделка, подписана в последния пълен ден на администрацията на Тръмп, е мъртва, или заплахата на ОАЕ е хитър ход в навечерието на планираното посещение на високопоставен представител на емирствата в Пентагона за двудневни преговори.

"ОАЕ са информирали САЩ, че ще преустановят дискусиите за придобиване на F-35", заяви в изявление представител на емирствата. "Техническите изисквания, суверенните оперативни ограничения и анализът на разходите и ползите доведоха до преоценката."

Уточнява се, че САЩ "остават предпочитаният доставчик на ОАЕ" и че "дискусиите за F-35 може да бъдат подновени отново в бъдеще".

Писмото, в което се разкриват намеренията на емирствата, е написано от нископоставен служител на правителството. Това предполага, че увертюрата е преговорна тактика, смятат някои представители на САЩ. Други обаче посочват, че Америка панически се опитва да спаси сделката за продажба на оръжия.

САЩ стават все по-обезпокоени заради влиянието на Китай в ОАЕ и са изложили условия, които ще гарантират, че реактивният изтребител от пето поколение и модерните дронове няма да бъдат уязвими за китайски шпионаж.

"Ние оставаме ангажирани с тези продажби и ОАЕ изразиха някои опасения", каза служител на САЩ. "Честно казано, ние имаме някои собствени въпроси. Този вид отстъпване назад не е необичайно за големи продажби на оръжие и се надяваме, че можем да разрешим тези проблеми и смятаме, че съвместният военен диалог ще ни даде възможност да го направим".

Администрацията на Байдън предприе енергична кампания, за да убеди съюзниците си да не се сближават твърде много с Китай по въпросите на сигурността. Страни като ОАЕ, които имат дълбоки икономически връзки с Китай, също разширяват връзките си за сигурност, а американските служители все повече вярват, че китайското правителство представлява заплаха за националната сигурност на САЩ, покрай дейността си в тези държави.

Сривът на сделката ще подхрани схващанията в Близкия изток, че утвърдената през десетилетията роля на Америка като предпочитан доставчик на сигурност в региона намалява. Висши арабски служители изразиха тревога за поредица от събития през последните години, включително тайните ядрени преговори на администрацията на Обама с Иран, неуспеха на САЩ да реагират на атаката срещу саудитски петролни съоръжения от подкрепяните от Иран йеменски бунтовници и хаотичното изтегляне от Афганистан.

Заплахата за анулиране на договорите идва по-малко от две седмици след като ОАЕ подписаха сделка с Франция за закупуване на 80 изтребителя Rafale и дузина военни хеликоптери. Споразумението с Париж за близо 20 милиарда долара предполага, че емирствата търсят другаде партньори в сферата на сигурността.

Отношенията между ОАЕ и САЩ бяха разтърсени тази пролет, когато американските разузнавателни агенции обявиха, че Китай тайно строи военно съоръжение в пристанище близо до Абу Даби.

Според висши служители на емирствата обектът, който китайците изграждат, не е военна инсталация. Но темата бе закрита след няколко кръга от срещи и посещения на представители на САЩ.

Америка също е загрижена за сделката на Абу Даби с китайския телекомуникационен гигант "Хуавей", който предоставя на страната комуникационна инфраструктура. САЩ възприемат технологичната компания като заплаха за националната сигурност и са загрижени, че китайското правителство може да използва оборудването на частната фирма, вградено в телекомуникационни мрежи по целия свят, за шпиониране или прекъсване на комуникациите. Компанията и китайското правителство отхвърлят подобни твърдения.

Сделката за оръжия с ОАЕ включва 50 изтребителя F-35A на стойност 10,4 милиарда долара, 18 дрона MQ-9B за близо 3 милиарда долара и други боеприпаси за около 10 милиарда долара, според изявление, публикувано от посолството на ОАЕ във Вашингтон.

През първата си седмица в Белия дом Байдън реши да преразгледа продажбата, като в същото време замрази някои продажби на оръжие на друг ключов съюзник от Персийския залив - Саудитска Арабия. Администрацията реши да продължи с продажбата, но само ако се спазят определени условия. Реактивните изтребители F-35 по план трябва да бъдат доставени след 2027 г.

САЩ и ОАЕ никога не са разкривали публично условията по сделката. Длъжностни лица заявиха, че Вашингтон иска гаранции, че най-новата отбранителна технология на САЩ няма да бъде споделяна с трети страни, както и че няма да бъде използвана в конфликти, включително в Либия и Йемен, където силите на ОАЕ са били активни.

Абу Даби иска самолетите F-35 да бъдат доставени по-рано от 2027 г., твърди пред "Уолстрийт джърнъл" запознат източник.