Има опасност България да се превърне в COVID гето заради ниските нива на ваксинация, докато към април-май догодина в страните с масова имунизация вирусът ще затихне. В СЗО вече се чуват гласове, че държавите с ниско ваксинационно покритие трябва да бъдат отделени в обща червена зона и да се работи по друг начин с условията за достъп до и от тях.

Това става ясно от разговор на премиера Кирил Петков със съветничката му по въпросите на пандемията проф. Радка Аргирова. Видеото е публикувано в YouTube. А формата е тип въпроси и отговори. Питанията са на Петков и обхващат някои от най-често обсъжданите теми около имунизацията.

И още: Омикрон вече е в България с единични случаи, които трябва да бъдат доказани, а пикът му ще е към средата-края на февруари 2022-ра, прогнозира проф. Аргирова.

В разговора Кирил Петков съобщава и че правителството ще отпусне по 75 лв. на хората над 65 години, след като се ваксинират, или ако вече са и с трета доза. Той официално обяви тази мярка на брифинг в Министерския съвет в четвъртък. По изчисления на премиера така се очаква ръст от 300 хил. ваксинации. И това щяло да има положително влияние при следваща вълна на коронавируса, причинена от новия вариант Омикрон, върху заетостта на болничните легла - с 3000 по-малко, пресметнал е премиерът.

"Моята надежда би била да имаме допълнително едни 300 хил. души ваксинирани. Това ще намали тежестта с 3000 легла в следващия пик", казва Кирил Петков.

Радка Аргирова приветства мярката като допълва, че за хората от тази възрастова група е важен и фактът, че правителството им обръща внимание.

COVID гето

"Част от нашите съграждани не вярват много в институциите и донякъде с право - не са видели много хубави неща от институциите", така влиза Петков в темата за ваксините.

После пита кога ще свърши "този COVID", какво е бъдещето. Тук проф. Аргирова обяснява, че всичко ще зависи от нивото на ваксинацията и бъдещето е различно за страните с добро имунизационно покритие и за онези, които нямат такова.

"Вирусът сега е сложен под страхотна преса. Ние го натискаме - много антитела, независимо дали от преболудевали или ваксинирани, много лекарства, ваксини. Тази преса ще изиграе своята роля, той ще се опита да я заобиколи, ще измисли нови и нови мутации, но ако ние сме имунизирани, това няма да му се получи", казва тя.

И прогнозира, че към края на април-май 2022 г. в страните с масова ваксинация вирусът ще затихне.

"България обаче, където все още е много нисък процентът на истинска защита от ваксинация, ще се превърне в страна с ендемично разпространение и ние ще си имаме големи бели с този COVID. Възможно е за такива райони да са необходими нови ваксини, да не говоря за другата страна на въпроса. Има опасност България да стане, просто не искам да го казвам на глас - COVID гето. Никой няма да иска да дойде тук  - нито на екскурзия, нито за друга дейност, бизнес. В СЗО се чуват гласове, че тези страни с ниско покритие, трябва да бъдат отделени в обща червена зона и в тази зона да се работи по други начини и за достъп оттам и към тях", обяснява проф. Аргирова.

Кирил Петков: Ще направим много силна кампания. Вече ни асоциират с корупция

"Ще направим много силна кампания. Вече ни асоциират с корупция. Последното, което искаме, е да ни наричат COVID дестинация. Нямаме време за губене. Не може да сме последни по всичко", казва премиерът.

"Няма лично решение. България върви като едно цяло", подкрепя го професорката.

Кирил Петков задава и някои често срещани въпроси за ваксините срещу вируса, свързани с притеснения на хората.

  • Бързо ли са създадени ваксините и нова технология ли е иРНК?

Аргирова обяснява, че притежава и често показва на своите студенти публикация от 2012 г., в която се говори за достойнствата на иРНК ваксината. А по думите ѝ, за да е материалът от 2012 г., данните са от 2000 г., това не е нова технология. Но сега се използва масово.

Двамата обсъждат и големия брой ваксинирани по света вече - 3,6 млрд. души.  

"Над 3 млрд. души са имунизирани с ваксини с различен механизъм на действие. Имаме достатъчно доказателства, които точно говорят, че ползите и доброто от тези ваксини са много, много пъти в повече от евентуалните странични оплаквания, които действително се наблюдават рядко", подчертава проф. Аргирова.

  • Много от хората се страхуват. Има ли по-голям риск за пациенти с различни заболявания?

"Точно за хора с различни проблеми са направени ваксините. Хората и със сърдечни заболявания, и с диабет са без никакви проблеми по отношение на ваксинирането", отговаря Аргирова.

Добавя, че според данни от ново изследвания вирусът може да заразява и мастни клетки. Така хора с наднормено тегло са много повече изложени на действието на вируса, затова и нуждата от ваксина при тях е по-голяма.

  • До каква степен ваксината може да повлияе на възможността човек да има поколение?

Проф. Аргирова категорично отрича подобна връзка. И посочва, че през този период има много ваксинирани жени, които са забременели, родили са деца.

"Това се следи съвършено сериозно, защото в целия свят шестват такива мисли. Засега няма никакви данни, че ваксината пречи на процеса на забременяване, на ин витро, на износването на плода, на раждането или на кърменето. Чрез майчината кърма даже се предават антитела и на детето - появиха се и такива научни съобщения", добавя тя.

След което разказва за случки от своя опит, че и при други ваксини са се разпространявали подобни твърдения, не е нещо ново. И припомня как в началото на века в България се появява полиомелит, който официално е обявен за унищожен в Европа. В Сливен в ромската махала се разпространява, че ваксината съдържа някакво вещество и жените ще останат безплодни.

"Много приказвахме, един по един се срещахме с хората, преодоляхме го. Това не е за първи път, поредното чудо, но ще мине", смята професорката.

  • За довода "сам си преценям" и отговорността към обществото

"Това е много сериозен въпрос. Тук трябва да се разбере, че има степенуване на моето Аз и общественото. Ако живеете в планината и наоколо няма никой, може да не се ваксинирате, може и с вируса да не се срещате. Участта на заразяване обаче като сте в обществото може да сполети семейството ви, хората, с които работите, с които пътувате в автобуса. Ние живеем в общество. Хората не са сами. Никой не е сам", обяснява експертката колко неоснователен е доводът, че всеки "сам си преценя" и носи отговорност за собствените си решения и здраве.

"Всеки носи двойна отговорност. Няма как да казваме - затварят ни бизнесите, училищата, а от друга страна да казваме - моето здраве си е мое здраве", допълва я Петков.

  • Въпрос за антителата. Колко време след COVID може да се чувстваш напълно защитен?

"Има разлика между антителата, когато човек е заразен по естествен път и когато се е ваксинирал. Естественият вирус носи цялата си информация, 29 белтъка, като имунната система, възприема всеки от тях като антигенен. И реагира срещу всички. Но не чак толкова срещу шипчестия антиген. Когато се ваксинираме, "излъгваме имунната система", че сме заразени с естествен вирус, но вкарваме точно определен антиген, срещу който искаме да имаме антитела. Тогава антителата, които се образуват, са срещу спайка и са неутраризиращи за една бъдеща инфекция", казва Аргирова.

Когато човек е преболедувал, има общи антитела, но се разболява, оказва се, че няма специфични антитела, той не е защитен. Хората, които са прекарали вируса, да не се чувстват защитени. Тези, които се ваксинират, имат неутрализиращи антитела, но там просто титърът (количеството) на антителата започва да спада около шестия-осмия месец, добавя тя.

  • Защо много лекари препоръчват да не се ваксинират хората? Имам приятели, които ми споделят - моят личен лекар ми казва да не се ваксинирам.

"За мен е липса на информация, знание, липса на интерес. Става дума за цялата популация тук. Има лекари антиваксъри, даже известни имена... Но отново призовавам хората да помислят - за собствения си интерес или за интереса за цялото общество", отговаря проф. Аргирова.

"Здравната култура на населението е изключително ниска у нас, сравнима с тази в някои африкански страни. Ниска здравна култура, незнание на част от медиците...", изброява тя.

Омикрон вече е тук, пик - средата или края на февруари 2022 г.

Според съветничката на премиера Омикрон е вече в България, а пикът ще е през февруари догодина.

"Делта дойде със закъсннение и Омикрон ще дойде по-късно, макар че и това ще бъде скоро. Както и самият коронавирус дойде по-късно в България", посочва професорката.

"Аз мисля, че Омикрон е вече тук. Резултатите ще излязат около 10 януари, това са единични случаи засега. Но те ще се разпространят, този вариант ще се разространява много по-бързо, въпреки че дава много по-малки или поне по-слаби оплаквания. При това бързо разпространение между средата и края на феврура ни очаква пик", добавя Аргирова.

Тя обяснява, че има две притеснения - тогава ще има пик и на грип и ще стане много трудно разграничаването на грип и COVID:

"Другото, което притеснява e нарастващият брой съобщения, че след този лек вариант има съобщения за тежки пост COVID явления. Имаме и постковиден синдром, който се засилва след Омикрон."

Затова е важно и има смисъл да се изпрeвари новият пик и преди това хората да се ваксинират.

Нулева толерантност към фалшивите сертификати

Кирил Петков подчертава и че правителството ще следва политика на нулева толерантност към фалшивите ваксинационни сертификати.

"Ако има висока концентрация на хора, които влизат в болница със сертификати, издадени от едно и също място, МВР ще ги посещава", казва той.

"Основна политика на правителството ще е за нулева толерантност към хора, които издават такива сертификати."

Накрая на разговора Петков пита дали като е с две дози, поставени през април, му трябва бустерна и получава препоръка от проф. Аргирова да си сложи такава.

Ето и цялото видео: