Състезателен супер автомобил от България? Колкото и невероятно да звучи това е съвсем реален проект, който се развива от 5 години и вече е в много напреднал етап, съобщава сайтът Спийд прес.

Автомобилът е бил представен преди ден на пистата на летище Лесново.

Създател на "чудото" е автомобилният състезател Росен Даскалов от Русе. Колата е наречена Sin (англ. - грях ). Тя е с дизайн и части, изработени в България, а сглобяването се извършва във Великобритания, където легализирането на подобен тип автомобили е по-бързо и лесно. Подобно на почти всички сродни модели, и родният има сериен и състезателен вариант. В плановете на Даскалов се включва производството на 10 коли месечно. 

Шасито е тръбно с пуш-род окачване, а каросерията от карбонови и композитни материали. Машината и калъпите, в които се създават външните елементи, са създадени също от екипа на Даскалов. Двигателят е взет от Chevrolet - LS3 6,2 литра V8 с 450 к.с. и 430 Нм, а предавателната кутия е 6-степенна механична, която се монтира и в моделите на Lamborghini. Като опция се предлага и секвенционална кутия. Времето за ускорение от 0 до 100 км/ч е 3,5 сек, а максималната скорост около 300 км/ч. Масата е едва 1150 кг.

Постоянно променяме настройките на окачването. Във Великобритания има много неравни пътища и целта ни е да намерим оптималния баланс между мекота на ходовата част, но стабилно спиране например от 200 км/ч и да няма усукване в завоите, коментира Даскалов. 

Състезателната кола има хомологация за GT4 класа и използва двигател LS7 V8 7,0 литра, също от Chevrolet. Мощността е 610 к.с., а максималният въртящ момент 550 Нм.  

От следващата година в европейския шампионат на SRO GT4 ще се пусне български отбор със Sin. Идеен ръководител на този проект е Владимир Илиев, а все още пилотският състав не е ясен, но интерес имат младоците Григор Григоров и Павел Лефтеров. Отборът ще е съставен и от български механици. 

Цената на серийната кола ще бъде около  60 000 паунда.

Журналистите в Англия написаха, че това е първата супер кола, която струва по-малко от една къща. Партньорите ми от Великобритания ме съветваха да я продаваме за 100 000 паунда, но тогава клиентите ни щяха да се сблъскат с проблем, който имам и аз при избора на автомобил - високата цена, коментира Даскалов пред Спийд прес.