Ще бъдат ли карантинирани участниците във вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС)? На този въпрос се очаква да даде отговор днес столичната здравна инспекция, но отговорът му би следвало да е ясен. Според правилата всеки прекарал поне 15 минути в затворено помещение със заразен с COVID-19, трябва да бъде поставен в изолация. Карантината в момента е 10 дни. 

Както Клуб Z снощи писа, след КСНС от пресцентъра на Народното събрание съобщиха, че председателят на институцията Никола Минчев се е почувствал зле, а пробата му за коронавирус е била положителна. Самото заседание продължи близо шест часа - от 14 ч. до 20 ч. Съобщението от парламентарния пресцентър дойде около 21:30 ч.

Преди СРЗИ обаче да се произнесе, от пресцентъра на Министерския съвет съобщиха тази сутрин, че премиерът Кирил Петков и началничката на кабинета му Лена Бориславова ще се изолират. Освен тях под карантина влиза и министърът на финансите Асен Василев, който е в период на доизработване на проекта за държавен бюджет за 2022 г. Той вероятно ще продължи да работи от дома си, комуникирайки с колегите си онлайн и по телефона. Докато Петков е под карантина, присъствен премиер ще е вицето Калина Константинова.

Малко след 10 ч. и от прессекретариата на държавния глава излязоха със съобщение:

"Президентът Румен Радев и представителите на неговия екип, участвали в заседанието, са се самоизолирали. Всички са в добро здраве. Предприети са мерки за нормалното функциониране на президентската институция".

Сред другите лица, които би трябвало да го направят като участници в заседанието са: министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, зам.-министърката на министерство на външните работи Ирена Димитрова,  председателката на групата на ГЕРБ в парламента Десислава Атанасова, Кристиан Вигенин (БСП), Тошко Йорданов ("Има такъв народ"), Христо Иванов ("Демократична България"), Костадин Костадинов ("Възраждане"). Както и председателите на ДАНС и на разузнавателната агенция - Пламен Тончев и Антоан Гечев и посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов.

Под въпрос визитата на Петков в Скопие на 18 януари

Засега не е ясно и ще успее ли Кирил Петков да осъществи планираната си визита в Скопие - на 18 януари. Очаква се министърката на здравеопазването проф. Асена Сербезова да издаде заповед, с която карантината за заразени ще бъде намалена от 14 на 10 дни, а за контактни - от 10 на 7 дни. И в този смисъл, ако Сербезова издаде заповедта днес (и Петков не е заразен), то ще може да осъществи визитата.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също трябва да остане вкъщи и да пропусне утрешния протест срещу т. нар. зелен сертификат, който партията му организира. 

По думите му пред Нова тв, ако РЗИ му наложи 10-дневна карантина, той ще бъде принуден да я спази.

„Такива са правилата, но те са глупави. Не разбирам на каква основа ще ми наложат карантина, при условие че тестовете показват, че съм здрав”, каза той.

 „Не виждам основание за карантиниране. Доколкото знам, всички са ваксинирани. Самият президент преди няколко дни си сложи трета доза от ваксината. Самият Минчев беше изключително коректен – през цялото време беше с маска”, подчерта Костадинов като уточни, че самият той не е бил с маска по време на разговорите.

Зам.-председателят на НС от БСП Кристиан Вигенин обяви, че няма да е под карантина, защото е преболедувал COVID преди по-малко от 3 месеца.

"Каквото за другите, такова и за участниците в КСНС вчера. Поставянето под карантина не е доброволно решение, а акт на държавен орган. И вече официално: току що получих обаждане от Столичната РЗИ, че няма да бъда поставен под карантина, тъй като съм преболедувал ковид по-малко от 3 месеца преди участието ми на КСНС вчера. Такива са правилата. Надявам се с това спекулациите да спрат", написа той във фейсбук.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова също използва социалната мрежа, за да съобщи, че се е самоизолирала, но освен това е ваксинирана и преболедувала. Тя директно атакува председателя на НС, че е постъпил безотговорно като е присъствал на КСНС. 

"Считам за проява на пълна безотговорност към здравето на всички членове на КСНС поведението на г- н Минчев, който над шест часа беше с всеки от нас в една зала и не ни уведоми, че не се чувства добре и има вероятност да е заразен с COVID - 19 от председателя на ПГ на ПП, за когото г-н Минчев обяви, че е с COVID - 19 и поради тази причина не присъства на КСНС", коментира тя.

По какви правила ще бъдат карантинирани участниците в КСНС

Сербезова и главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев дадоха брифинг за състоянието на болниците в София, като неизменно бяха питани как ще се процедира с участниците в КСНС. И двамата бяха категорични, че столичната РЗИ трябва да им издаде предписания за изолация, но в какъв срок ще е тя - зависи от влизането в сила на новите срокове. Както и от това кога здравните инспектори, предвид голямата си натовареност, ще успеят да връчат предписанията.

"Ако вземем решението и въведем тези по-съкратени срокове и след това РЗИ ги постави (в изолация), ще са по новите правила, ако е по-рано - обратно. Може би ще да успеят да влязат в новите срокове", посочи уклончиво Кунчев.

 "Така или иначе всички хора, участвали в това събиране, са се самоизолирали", аргументира се той.

От думите на Сербезова се разбра още, че сроковете за изолация можело да бъдат и още по-съкратени или въобще премахнати - в зависимост от това дали лицето има поставена бустерна доза. Подобна практика имало в други държави.

"В момента проверяваме имунния статус на участвалите в КСНС. В зависимост от това кой какъв имунен статус има – има ли бустер или не – ще бъде поставен в различен срок на карантина", добави Кунчев.

Заповед към момента няма.

"Правилата важат за абсолютно всички. Нормативната база е ясна - кой е положителен. Той подава информация за лицата, с които е бил контактен - тези от първи ред. Тоест това са тези, които трябва да бъде поставени в изолация", коментира междувременно шефът на РЗИ-София Данчо Пенчев.

Столичната инспекция все още проучва и се свързва с контактните лица от Консултативния съвет по национална сигурност, След приключване и събиране на тази информация, тогава мога да ви кажа със сигурност, че ще бъдат издадени предписания, уточни се той.