Световният и олимпийски шампион по бокс за младежи Благой Найденов бе определен за №1 в анкетата на Viasport.bg за най-добър млад спортист на България за 2014 г.

Допитването до спортните журналисти се осъществи от сайта за детско-юношески спорт за четвърта поредна година, а церемонията по награждаването бе столичен хотел. 70 журналисти от 23 медии гласуваха за 49 спортисти. Условието е кандидатите да не са навършили 20 г.

18-годишният Найденов събра 640 точки в анкетата и заслужено стигна до първото място. Той получи спортна екипировка и ваучери за пазаруване от голяма верига, връчени му от председателя на БОК Стефка Костадинова. Младият ни боксьор попада за втори път в Златната десетка след 2012 г., когато като европейски шампион за юноши бе втори в допитването след биатлонистката Ния Димитрова.

Сега Благой успя да изпревари голямата ни надежда в баскетбола Александър Везенков, който остана втори с 428 т. Уникалното при Везенков е, че за трета поредна година той намира място в призовата тройка на класацията, което не се удавало на никой друг досега.

Играчът на гръцкия Арис не присъства на церемонията, но успя за краткия си престой в София да получи наградата си от Любо Ганев и да заснеме видеообръщение и интервю, излъчени по време на награждаването. Призовата тройка се допълва от олимпийския шампион във вдигането на тежести от младежката олимпиада в Нанджинг Божидар Андреев, който заслужи 420 т. при гласуването на журналистите.

Треньор №1 е Александър Димитров, извел юноишеският национален отбор на България до 19 г. (набор 1995) до европейските финали в Унгария. А за втора поредна година за най-добър отбор бе предпочетен ансамбълът по художествена гимнастика за девойки.

Изминаващата година бе изключително богата на спортни успехи при подрастващите. Което личи и от класацията - европейски и световни шампиони останаха извън топ 10. Доказателство за огромната конкуренция е и фактът, че другият ни олимпийски шампион от Китай - Лидия Ненчева (спортна стрелба), остана на четвърта позиция. Тя не дойде на церемонията заради конфликтите, които раздират един от най-успешните до близкото минало родни спортове. 

Заседание на Министерския съвет осиуети присъствието на спортния министър Красен Кралев. Същата причина попречи и на премиера Бойко Борисов, който бе дал обещание да уважи младите спортисти - стига да е свободен.

Топ 10 на младите спортисти

1. Благой Найденов (бокс)                       640

2. Александър Везенков (баскетбол)    428

3. Божидар Андреев (щанги)                  420

4. Лидия Ненчева (спортна стрелба)    330

5. Душко Благовестов (бокс)                   253

6. Кирил Милов (борба)                           223

7. Бетина Темелкова (джудо)                  179

8. Алберт Попов (ски-алпийски)            144

9. Георгия Кадоглу (плуване)                 138

10. Радослав Цонев (футбол)                  112

Отбор на годината

1. Национален ансамбъл за девойки                                    440

2. Юношески национален отбор по футбол до 19 г.         230

3. Национален отбор по волейбол за девойки                    40

Треньор на годината

1. Александър Димитров (футбол)             260

2. Камелия Дунавска (худ. гимнастика)    230

3. Михаил Таков (бокс)                                  220