Жителите на Белфаст се възмутиха не на шега от рок групата U2, която снима клип към една от песните в новия си албум в североирландската столица, съобщава NME. 

Гражданите на размирния до неотдавна град изразили своето недоволство заради това, че за снимките били затворени с барикади няколко улици, което затруднявало придвижването. На всичкото отгоре всеки дубъл бил гарниран с мощни взривове и пиротехнически ефекти, които напомнили на белфастци за акциите на ИРА и за гражданската война в Северна Ирландия между местните католически, протестантски и националистически групировки. Конфликтът в иначе цивилизованата страна се точеше от 60-те години на миналия век - скоро след като Ирландия се отдели от Великобритания. Войната формално завърши през 1998 г. с подписването на Белфасткото споразумение, но спорадични битки все още се водят.

Гражданите написали хиляди възмутени писма до местните медии, в които обвинили U2 в "нагнетяване на ирландския конфликт". Представители на групата засега не са коментирали ситуацията.

U2 планират да концертират из Великобритания с новия си албум през идната есен. Албумът им обаче се провали с гръм и трясък в световните класации и има най-ниските показатели в 33-годишната кариера на групата.