СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Путин се страхува от московски “Майдан”. От този киевски площад тръгнаха протестите в Украйна срещу тоталитарната власт и я събориха. Кремъл разпореди цензура в интернет, но ходът се обръща срещу него.
Това пише кореспондентът на “Шпигел” в Москва Бенямин Бидер.

В петък вечер Леонид Волков публикува във фейсбук  призив за масова демонстрация в Москва на 15 януари, сборен пункт – Манежния площад в непосредствена близост до Кремъл.

Волков е близък приятел и съмишленик на политическия враг на Путин  Алексей Навални (38 г.).

Алексей Навални.

Той е с наложена от съда мярка за неотклонение домашен арест, а на 15 януари ще чуе присъдата си, ако делото не бъде отложено. Прокуратурата иска 9 години затвор за Навални по обвинение в злоупотреби. Ако съдът се съобрази с искането на обвинението, той ще лежи 10 години, тъй като вече има условна присъда.

Точно за съдбовния за Навални 15 януари Волков призова в глобалната мрежа за демонстрация в негова подкрепа. Не беше минало и денонощие и призивът беше свален. Фейсбук изтри сайта по изрична молба на руската служба за надзор на интернет – “Роскомнадзор”. До този момент обаче 60 0000 души бяха прочели съобщението, 12 000 потвърдиха участие в демонстрацията.

В Русия социалните портали са като термометър. Точно там може да се доловят настроенията на гражданите. Реакцията на държавните органи е отражение на нервността на властта, на нейния страх от революция”, пише Бидер.
Той напомня, че въпреки кризата все още над 80 на сто от руснаците подкрепят курса на президента Владимир Путин. Нервната реакция на “Роскомнадзор” обаче навеждала на мисълта, че Кремъл изпитва панически страх от промяна на настроенията сред гражданите. Властимащите знаели много добре, че първите протести на киевския площад “Майдан” тръгнаха след призив във фейсбук на журналиста Мустафа Наджем.

“Алексей Навални има таланта да мобилизира масите, той има дар слово. Той поведе руската опозиция на масови демонстрации срещу фалшифицирането на парламентарните избори през 2011 г. Когато през юли 2013 г. беше осъден на 5 години затвор, хиляди демонстрираха на Манежния площад в негова подкрепа. Още на другия ден присъдата му беше заменена с условна”, припомня Бидер.

За Путин и приближените му обаче Навални продължавал да е дразнител. На интернет блога си той не спира да клейми прахосването на държавни средства и корупцията в Русия. 

По време на последната си за тази година голяма пресконференция миналия четвъртък Путин обяви, че в Русия не можело да има дворцов преврат, тъй като нямало дворци. Навални мигновено качи в туитър снимка на палатите на близки до Путин богаташи, правена от въздуха. Сред фотосите бяха и луксозните имоти на братята Ротенберг.

Дворците на братята Ротенберг

Те са в най-тесния кръг на Путин, заедно тренират джудо, а според осведомени милиардите си са натрупали от щедри държавни поръчки.

В какво всъщност обвиняват Навални?

Според прокуратурата той е злоупотребил с 26 милиона рубли (600 000 евро) на дъщерна фирма на френския козметичен концерн “Ив Роше”. През 2008 г. французите сключват договор със спедиторска фирма на Алексей Навални. Тази фирма е била препоръчана на “Ив Роше” от Олег Навални, брат на Алексей. По това време Олег работи за руските пощи. Най-вероятно той не е споменал пред французите, че препоръчва фирма на брат си. Ходът буди съмнения, но не е противозаконен. По време на процеса адвокатите на “Ив Роше” твърдят, че фирмата не е претърпяла щети. Даже напротив – сътрудничеството било ползотворно. Въпреки това съдът не прекратява делото.

“Това е в полза на подозрението, че Кремъл настоява да се затвори устата на противника му Навални”, коментира Бидер. “През тази година Путин заостри тона срещу опозицията. След анексирането на Крим той предупреди за някаква пета колона, Западът щял да се опита да отслаби мощта на Русия чрез свои внедрени агенти. Той говореше и за “национални предатели”. С оглед на масовите демонстрации в Киев Путин свика през ноември неговия Съвет за сигурност и призова членовете му да направят всичко възможно това в Русия никога да не се случи. Сега с блокирането на призива на Волков за демонстрация на 15 януари властите сбъркаха тотално. Вестта за блокирането на сайта се разпространи по-бързо и от самия призив. Във фейсбук се появиха нови страници, вчера 25 000 души са заявили участие в демонстрацията”, заключава Бенямин Бидер.