Симптоматично: Путин не дава да се увеличават цените на водката, но дава да се икономисва от държавния бюджет, напук на твърденията си, че в Русия криза няма да има. И, както се полага в една държава от този тип, първите икономии започват в културата.

През 2015 г. Министерство на културата на РФ няма да получи за заплати в "подведомствените си учреждения" около 4 милиарда рубли. Това съобщи лично министърът на културата Владимир Медински. За да не правим сметка колко е това в долари или евро поради странния курс на рублата, ще уточним само, че въпросните 4 милиарда рубли са около 30% от досегашния бюджет за култура.

Въпреки това Медински обеща с апломб, че "ние ще работим денонощно и при всички случаи ще се справим", предаде ТАСС.

Министърът също е измислил и начин за справяне: да се отчисляват пари от системата на държавните лотарии. По негови думи финансирането на културата от лотария е разпространено в Италия и Великобритания. "Постъпленията от тях достигат 30, 40 и повече проценти от общите разходи на държавата за култура", отбелязва главата на ведомството, срещу когото има сериозни обвинения, че е изплагиатствал и трите си дисертации.

А за да не излезе, че злорадстваме над руските културни дейци, ще споменем, че в България и без обявени икономии процентът за култура от брутния вътрешен продукт на държавата е 0.4, което изобщо не може да ни възгордява. Напротив.