Смартфоните са станали толкова неразделна част от съвременния живот, че вече променят формата и функцията на човешкия мозък, показва ново швейцарско проучване, цитирано от агенция БГНЕС.

Експертите са установили, че хората, които използват телефони със сензорен екран, имат по-голям и по-мощен соматосензорен кортекс - областта в центъра на мозъка, която контролира палците на ръцете. Колкото повече време прекарвате с танцуващи пръсти по своя смартфон, толкова повече расте тази част от мозъка ви.

Неврологът д-р Арко Гош, който ръководи проучването за въздействието на мобилни телефони, обясни, че новопридобитата мания по смартфони показва способността на мозъка да се променя при различни обстоятелства. Отдавна е известно, че мозъкът е в състояние да се адаптира към новите изисквания, но сега става ясно, че тези промени могат понякога да доведат до хронична болка и двигателни смущения.

Д-р Гош от Университета в Цюрих посъветва хората да използват смартфоните си възможно най-малко. Според него модерните телефони заставят хората да използват ръцете си по начини, каквито човешката еволюция не помни.