Докато Европейският съюз още преговаря за санкциите, които да наложи на Русия заради Украйна, Москва вече действа, пише днес италиаският всекидневник "Кориере дела сера". Русия е забранила износа на азотни торове.

Според изданието цените на пшеничното брашно, хляба и на пастата в Европа ще подскочат заради тази мярка. Природният газ, на който Русия е стратегически износител, е главната суровина за производство на азотни торове. Те пък са основен компонент в себестойността на зърнените храни.

Ходът идва ден, след като руската Дума се обърна към президента Владимир Путин с предложение да признае за независими руските етнически сепаратистки анклави в Източна Украйна - т. нар. Луганска и Донецка народни републики.

Изтегляйки войските, които беше струпал около Украйна, Путин очевидно укрепва позициите си за предстоящи преговори със Запада, запасявайки се  с условия, с които може да търгува - засега евентуалното откъсване на ДНР и ЛНР от Украйна, износната забрана.

Именно върху тези активи (природен газ и азотни торове - б.р.) най-ясно се очертава стратегията за икономическа дестабилизация, провеждана от руския президент, пише "Кориере".

Анализ, който ще бъде представен днес на конференция на селскостопанските консорциуми в Италия, говори за "цунами" в цените на пшеничните деривати, които ходовете на руския президент ще предизвикат.

Решението на Кремъл представлява предупреждение към Запада в разгара на напрежението около Украйна, пише изданието. То припомня, че на 2 февруари Москва забрани износа на амониев фосфат и други торове за останалия свят за поне два месеца - продукти от метан, при които Русия е световен олигополист.

Забраната по закон ще продължи поне до началото на април, в решаваща фаза за производствения цикъл, защото идва времето, в което трябва да се торят нивите.

И тъй като те представляват 20-25% от разходите за производство на пшеница, скорошният скок на цените им (до 220% от средата на ноември до днес) ще има каскадни ефекти, далеч отвъд наблюдаваните досега увеличения, коментира "Кориере".

Според него несъмнено има стратегически причини зад избора на Русия да забрани износа. Това идва два дни след пожара, по причини, които все още не са обяснени, в големия завод за азотни торове на Winston Weaver в американския щат Северна Каролина.

След затварянето на завода въздействието на руската забрана ще бъде още по-ефективно за повишаване на инфлацията в Европа и останалия свят.

Междувременно останалата част от света ще трябва да се обръща към Русия дори повече от преди за своите зърнени запаси.