Всяка година по света се пръкват стотици теории за заговори и конспирации, пише в. "Дейли телеграф".

2014 г. година също не е изключение.

Има една поговорка в областта на компютърните науки. Тя гласи: "Никога не приписвайте зла умисъл на това, което би могло да бъде обяснено с глупостта". В света на глобалната политика обаче това е просто един лесен начин за тайните господари на нашия свят да ни хвърлят прах в очите, пише журналистът Лорънс Додс.

Това, което ще прочетете по-долу, съдържа скритата за света истина, стояща зад осемте на пръв поглед обикновени новинарски събития. То може да промени живота ви завинаги, иронизира авторът.

Ето и най-абсурдните според него теории на конспирацията за 2014 година.

1. Правителството на САЩ покри южните щати с изкуствен сняг

Този сняг според интернет потребители е изкуствен и хвърлен от американските федерални власти.

През февруари САЩ бяха връхлетени от полярен вихър. Той засипа със сняг дори такива топли южни градове като Атланта, столицата на щата Джорджия. Не всички обаче приеха снега за чиста монета. Някои ползватели на YouTube решиха, че федералното правителство засипало Юга с изкуствен сняг с помощта на методите на инженерната геология. В някои от клиповете блогъри доближават до снега запалки, за да докажат, че той не се топи и дори се оцветява в черно.

Но метеоролози обясниха, че това е нормално. При нагряване снегът често се превръща в газ. Бутанът - горивото, с което се зареждат запалките, оставя черни следи върху всичко, което гори. Някои хора дори съобщиха за отровна миризма. Но това вероятно е била миризмата на бутана.

2. Камерън скрил гигантско петролно находище в Шотландия и фалшифицирал резултатите от референдума

Камерън толкова искал Шотландия да не се отцепва, че фалшифицирал резултатите от референдума.

На 22 юли британският премиер Дейвид Камерън и министърът за Шотландия Алистър Кармайкъл посетиха за кратко Шетландските острови. За визитата не бе съобщено предварително и двамата бяха придружени само от шепа журналисти.

Няколко дни по-рано геолози открили в огромното петролно находище "Клеър", на 75 километра западно от архипелага, запаси, многократно по-големи от предполагаемите. Работниците били незабавно изпратени у дома, като пълните им заплати били запазени. Казано им било да се върнат едва след референдума за независимост на Шотландия на 18 септември. Разбира се, вие няма да чуете за това и дума от предвзетата програма Би Би Си.

Това може и да се дължи на малкото събрани доказателства. Но информацията, че привържениците на единна Великобритания са криели факта за находището, се разпространяваше като гигантски пожар в киберпространството. Тези предполагаеми запаси биха могли да послужат като аргумент на референдума да преобладават отговорите "Да" и Шотландия да се отцепи от Обединеното кралство. Според едно от проведените допитвания сред 1084-ма шотландци 42 на сто от тях смятали, че новината за находището е много близо до истината.

И това не е всичко. След референдума много хора, включително американската феминистка Наоми Уолф, заявиха, че гласуването било фалшифицирано от властите и лично от Дейвид Камерън. Уолф твърдеше във фейсбук, че имала списък от 500 души, които не получили бюлетини за гласуване.

3. НАСА саботирала космическия кораб "Върджин галактик"

"Върджин галактик" се разби при изпитателен полет.

Първо безпилотната ракета "Антарес" на американската космическа агенция НАСА се взриви веднага след изстрелването си. След това суборбиталният ракетоплан на милиардера Ричард Брансън уби единия си пилот и рани другия при изпитателен полет на 31 октомври. Съвпадение? В никакъв случай!

Слава Богу, че има интернет, и хората са в течение на ставащото. Според потребителя Агент Смит 2014 руснаците по всяка вероятност успели да пуснат в орбита космическо оръжие, маскирано като разузнавателен спътник. Двата летателни апарата били унищожени при включването на ракетните двигатели, когато те са най-уязвими за лазерни атаки.

Не липсваха и други теории. Според анонимен потребител НАСА била лишена от финансиране от подкрепяната от либералите американска администрация. Причината била, че няколко технологични гиганта, също подкрепяни от либералите, започват космическа надпревара помежду си. И случките били саботаж.

4. Кометата, на която кацна сондата "Розета", е кораб на пришълци

Да не си помислите случайно, че това е комета? Това не е нищо друго, освен космически кораб на пришълци.

Цял свят затаи дъх за три дни през ноември, когато космическата сонда "Розета" достигна до кометата 67P/Чурюмов-Герасименко. Апаратът "Фила" отскочи при кацането си там и попадна в сянката на стена на кратер, където слънчевите му панели не можаха да уволят светлината. Но няма ли "Фила" тайна мисия?

Според  писмо, изпратено от мним осведомител от Европейската космическа агенция (ЕСА), 67Р въобще не е комета. А ставало дума за обект от друга планета, който може и да е космически кораб. Той имал "части, приличащи на тези на машина", и "неестествена повърхност". Обектът излъчвал в продължение на много години съобщения. А мисията на апарата "Розета" в действителност струвала 1 милион долара и представлявала опит за установяване на контакт, твърди авторът на писмото, активистът Скот Уоринг. Според него ЕСА съвсем случайно предизвикала слуховете, като съобщила, че кометата издавала звуци, подобни на "пеенето" на делфините, което учените все още се опитват да обяснят.

5. Ебола е биооръжие, което Обама ще използва като повод за военно положение

Африканците дължат тази епидемия единствено на САЩ.

Малко след избухването на последната епидемия на ебола либерийският вестник "Дейли обзървър" писа, че вирусът е оръжие, създадено от въоръжените сили на САЩ, за да бъде намалено населението на Земята. След това изданието публикува и обвинения, че американският Център за контрол на болестите патентовал вируса и е готов да натрупа огромно състояние от новата ваксина.

Луис Фарахан - лидер на базираната в САЩ организация "Ислямска нация", заяви, че вирусът бил разработен, за да бъдат убивани предимно чернокожи. "Ако сте черен или кафяв, ви избират за унищожаване", каза той.

Същевременно професор Франсис Бойл, специалист по биологически оръжия и международно право в Университета на Илинойс, заяви: "Това не е обикновена ебола. Предполагам, че тя е генетично модифицирана... Мисля, че хората горе знаят. Сигурно и Обама знае."

Необичайното в тази теория на конспирацията е степента, в която темите бяха подхванати от Републиканската партия в САЩ. Тексаският конгресмен Стив Стокман предполага, че Обама умишлено прави Америка уязвима за епидемията, за да може след това да използва извънредни пълномощия, за да поеме контрола над икономиката. Радиоводещият Рик Уайлс се опасява, че президентът ще използва ебола, за да арестува "патриотите" и да направи лагери за превъзпитание.

Подобни бяха и твърденията на журналиста Морган Британи, който, цитира фалшив слух, че Обама се запасявал с пластмасови ковчези за еднократна употреба на обща стойност 1 милиард долара. "Опасявам се, че всичко това е организирано от самото начало. Може би то е необходимо на настоящата администрация, за да обяви военно положение, да изземе оръжието и да контролира населението. Щом се случи това, играта ще свърши."

Идеята за предизвикване на криза чрез изкуствено създадена болест едва ли е нова. В класическата видеоигра Deus Ex група заговорници създават смъртоносна зараза, за да направят политиците по-сговорчиви чрез контрол на запасите от ваксина.

6. Изчезналият и сваленият малайзийски боинги са един и същ самолет

И двата боинга са от този тип.

Свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии на 17 юли над Украйна предизвика невероятно разнообразие от теории на конспирацията. Докато повечето обвинения бяха по адрес на Русия, обстоятелствата на аварията, станала на контролираните от сепаратистите територии, бяха от самото начало достатъчно неясни, за да възникнат милиони теории, вместо да бъде определен фактическият виновник.

Веднага мнозина започнаха да твърдят, че трагедията била "отвличащо вниманието събитие" - жесток акт, извършен от едната страна, за да бъде обвинена другата в опит да я очерни. Главни заподозрени станаха САЩ. Други съсредоточиха вниманието си върху приликите между сваления самолет и официалния президентски самолет на Владимир Путин, и предполагаемото съвпадение на техните траектории. И двете машини са бели, с червени и сини ивици. Теорията се състоеше в това, че САЩ или украинското правителство се опитали да убият Путин, а след това го обвинили в сваляне на своя враг.

Но в най-креативна теория се превърна вариантът за "същия самолет". Задаваха се въпроси може ли всъщност сваленият над Украйна самолет да бъде същият самолет на Малайзийските авиолинии, който изчезна над Индийския океан през март. Според някои изчезналата машина била похитена и приземена на британския остров Диего Гарсия в Индийския океан, на който има американска военна база.

След това отвлеченият боинг бил използван за създаването на "отвличащо вниманието" събитие в Украйна, а труповете били снабдени с фалшиви паспорти. Авторите на тази теория съсредоточиха вниманието си върху снимките, на които се виждат оцелели паспорти, а също и върху твърдения на сепаратистите, че някои от труповете били стари. Един проницателен теоретик отбеляза, че към това са причастни илюминатите. Според различни теории на конспирацията те съществуват и днес, въпреки забраната на техния орден в края на XVIII век, и са отговорни за редица случващи се негативни събития. Причина за последното предположение е, че и двата самолета са "Боинг 777-200" - едни от най-надеждните в света.

7. "Ислямска държава" е съвместен продукт на Израел и ЦРУ, а лидерът й е таен евреин

Новият терорист № 1 всъщност бил евреин.

Лидерът на "Ислямска държава " (ИД) Абу Бакр ал Багдади не е никакъв мюсюлманин. Той е еврейски актьор на име Елиот Шимон, обучен от Мосад и ЦРУ, за да бъде създаден удобен враг.

Това се съдържало в документи, уж огласени от американския беглец Едуард Сноудън. Според тях британските, американските и израелските служби работили съвместно, за да създадат "терористична организация, способна да централизира екстремистките действия по целия свят". 

Това вършело услуга на Израел, защото "единственото решение за защита на еврейската държава е създаването на враг близо до нейните граници". Планът се състоял в това да бъдат подмамени всички ислямски терористи в света под една шапка, а след това вероятно да бъдат унищожени.

Имало дори снимки от среща на Ал Багдади с американския сенатор републиканец Джон Маккейн, победен от Барак Обама на президентските избори през 2008 г. А онези видеоклипове с обезглавяванията? Те са фалшификати с актьори и специални ефекти. Марк Криспин Милър - професор от Нюйоркския университет, обяснява: "Журналистът Джеймс Фоли, обезглавен на видеото, просто не е Джеймс Фоли... нито едно от обезглавяванията не бе убедително."

Разбира се, вместо тези небивалици можете да прочетете невероятната история на журналиста Мартин Чулов как ИД възниква в американски затвор в Ирак.

8. Риана, Джей Зи, Кание Уест и Бионсе са членове на обществото на илюминатите

Илюминатката Бионсе

Истинските илюминати са тайно общество, основано през 1776 г. в Бавария от ръководител на университет, разочарован от контрола на църквата над обучението. Идеята на обществото е да се подражава на масоните, но без никакви разходи да бъде пропагандирано Просвещението във всички сфери на обществения живот. Обществото е разгромено през 80-те години на XVIII век от баварските власти. Но дали е така?

Символът на илюминатите е окото на пирамидата. Шон Картър, известен с псевдонима Джей Зи, използва пирамидата като лого за своето студио Roc-A-Fella Records. Жена му Бионсе пък си кръстосва ръцете във формата на пирамида. Същото правят Риана и Кание Уест.

А какво да кажем за Блу Айви, детето на Джей Зи и Риана. Името Айви (Ivy) не е нищо друго от абревиатурата на думите Illuminati’s Very Youngest, тоест, най-младата от илюминатите.

Последната теория е разказана пред "Дейли телеграф" от развълнувани тийнейджъри, убедени, че са открили обяснението на цялата поп култура.