Обама се държи като маймуна в джунглата, обявиха гневно чиновници с пагони в Пхенян, предаде агенция РИА Новости. Неприличното сравнение, направено от висши представители на Държавния комитет за отбрана на КНДР, е заради нарушаването на интернет връзките в Северна Корея, за което вождът Ким Чен Ун е убеден, че са виновни САЩ. 

„Обама винаги се държи необмислено в своите изказвания и постъпки, подобно на маймуна в джунглата”, коментирал началник в Комитета, чието име не се посочва. 

През последните дни се води истинска кибервойна между двете държави. Първо севернокорейците хакнаха сайта на "Сони пикчърс" заради филма "Интервюто". В тази комедия се иронизира живота в тоталитарната Северна Корея и се разказва за мрачен план за убийството на диктатора Ким Трети. Шефът на холивудската компания се стресна и забрани разпространението на лентата.

Президентът Обама обаче реагира остро и заяви, че това е грешка. "Не може някакъв диктатор от някъде си да диктува какво ще става в САЩ", възмути се господарят на Белия дом. Още на 25 декември, на връх Коледа, филмът беше пуснат в 300 кина в Съединените щати и предизвика истински фурор.

А ето и една по-пълна и подробна версия на смъртоносната за добрия чичо Ким сцена от "Интервюто".

В отговор на хакерските набези, спецове на ЦРУ оставиха два дни Северна Корея извън интернет. Това разгневи допълнително Пхенян, който обяви, че ще нанесе нови удари на Вашингтон.

Днешното обидно сравнение е част от поредицата словестни престрелки между двете страни. От Белия дом обявиха, че няма да коментират изказването на висшия военен.