СИМОНА РУСЕВА

Възгласи “Аллах е велик!” и “Долу Израел!” огласяха многократно препълнена зала в турския град Коня при появата на лидера на палестинската ислямистка групировка “Хамас” Халед Машал, обявена за терористична организация от редица западни държави.

Той е бил посрещнат вчера в късния следобед с бурни овации от делегатите на конгреса на управляващата Партия на справедливостта и развитието, основана от Реджеп Тайип Ердоган. След като през август т. г. Ердоган бе избран за президент, той сдаде партийния лидерски пост на външния си министър Ахмет Давутоглу, станал впоследствие и премиер на Турция.

Почетният гост Машал е бил представен на делегатите лично от Давутоглу.

В речта си Машал подчертал тесните връзки и приятелството между турци и палестинци. 

“Една силна Турция означава и силна Палестина. Надявам се и вярвам, че един ден заедно с турците ще освободим Палестина и Ерусалим. Нека Аллах бъде с нас и с вас по пътя към победата”, провикнал се ораторът. Той подчертал също, че турците трябва да са горди, че имат лидери, като Ердоган и Давутоглу. Една мощна и напреднала Турция била извор на сила за всички мюсюлмани по света. Машал благодарил от сърце на привържениците на основаната от Ердоган партия, които още през 80-те години на миналия век се надигнали на протести срещу Израел, обявил Ерусалим за своя столица.

Неговата реч била многократно прекъсвана с възгласи “Аллах е велик!” и “Долу Израел!”

Давутоглу поздравил госта за словото му и се врекъл Турция винаги да е на страната на палестинците, съобщи Анадолската агенция. Известно е, че консервативното проислямско правителство в Анкара поддържа тесни връзки с “Хамас”. Отношенията с Израел обаче са проблематични. Тяхното обтягане започна в края на май 2010 г. Тогава израелски елитни части атакуваха в международни води турския кораб “Нави Мармара”, който бе на път за ивицата Газа с хуманитарна помощ за палестинците. Тогава загинаха 9 хуманитарни работници – 8 турци и един американски гражданин от турски произход, впоследствие почина още един турчин.

Лидерът на “Хамас” Халед Машал има огромно влияние в Газа и стои зад  саботажите и атентатите срещу Израел. Самият той обаче живее в невиждан разкош в Катар и върти бизнес със скъпи недвижими имоти, твърдят осведомени.