Египет забрани излъчването в кината на филма "Изход: Богове и царе", защото цензорите виждат в него исторически несъответствия, предаде Би Би Си.

Министърът на културата на Египет Габер Асфур изтъкнал, че неточностите включват твърдението, че пирамидите и Сфинксът са градени от еврейските роби, пише сп. "Варайъти". Друга от неточностите била сцената, в която Червено море се разтваря пред евреите от земетресение, а не от Господ чрез Мойсей, за да бъдат спасени юдеите от преследващата ги египетска армия.

Има информация, че филмът ще бъде забранен и в Мароко. Въпреки че държавният Марокански киноцентър даде зелена светлина на лентата, бизнес страницата в интернет Medias24.com съобщи, че официални лица са решили да забранят филма ден преди премиерата му.

Според книгата "Изход" в Библията еврейските роби са изведени до свобода от Мойсей, след като Господ стоварва поредица от напасти върху Египет. Вярва се, че египетските пирамиди са били построени около 1000 години преди събитията от историята в "Изход". Библейската история разказва, как Червено море е разтворено от Господ, което позволява на евреите да се спасят от преследващата ги египетска армия. 

Във филма Крисчън Бейл играе Моисей, а специалните ефекти са в индустриални количества. През първия си уикенд на екраните в САЩ обаче "Изход: Богове и царе" реализира приходи от само $ 24,5 млн. при бюджет $ 140 млн.

Оценките на критиците за него варират от "кинематографично монотонен преразказ на историята с Мойсей" в сп. "Тайм" до "печално недостатъчен и то твърде много" във в. "Ню Йорк таймс". Финансовият резултат от първия уикенд по екраните на новата лента е доста по-нисък от появилите се напоследък филми на библейска тематика. "Ной" реализира $ 43,7 млн. през март, а "Страстите Христови" през 2004 г. отбеляза появата си с $ 83,3 млн.