"Обстановката в Украйна е доста нагнетена и бих призовал всички страни да се въздържат от провокации, защото е заплаха за сигурността на цяла Европа."

Това заяви днес пред журналисти на връх Шипка министър-председателят Пламен Орешарски. Той участва в церемонията по честването на 136 г. от освобождението на България от турско робство.

Според премиера случващото се в Украйна и Крим е заплаха за сигурността за цяла Европа. Той обаче увери, че българската държава има готовност за реакция при необходимост.

"Следим ситуацията ежечасно. Днес външният министър Кристиан Вигенин е в Брюксел на среща със своите колеги от общността. Очакваме позициите на останалите партньори от ЕС", каза още Орешарски. Той добави, че само държавният глава може да реши дали да свика Консултативния съвет за национална сигурност във връзка с украинската криза.

На тържествата тази година отсъстваха дипломати от страните, участнички в Освобождението, предаде Дарик радио. Това стана въпреки че организаторите на честванията обявиха присъствието като цяло на представители на дипломатическите мисии.

Премиерът уточни, че предварително се е знаело за отсъствието на дипломат от посолството на Украйна.

Участнички в нашето освободжедие са Русия, Украйна, Румъния и Финландия. Досега техни дипломати винаги са участвали в тържествата за 3 март.