СИМОНА РУСЕВА

Усаид Бархо е само на 14 години. Въпреки крехката си възраст момчето прояви завиден кураж. То надхитри главорезите от “Ислямска държава”, не се взриви в джамия, сам се предаде на иракските власти и вече е на сигурно място, но все още с белезници.

Историята на Усаид Бархо може да се прочете във в. “Ню Йорк таймс”.

Преди пламъците на войната да разрушат родното му селище, намиращо се наделеч от северния сирийски град Алепо, Усаид е като всички тийнеджъри на неговата възраст. Той играе футбол, гледа екшън филми, слуша поп. Мечтае един ден да завърши медицина и да стане известен  лекар.

Изненадващо обаче попада в пропагандните пипала на ислямистите и се присъединява към терористичната организация “Ислямска държава” (ИД).

Наскоро той е изправен от главорезите пред избор – или отива на фронта да се бие с "неверниците", или трябва да се взриви в шиитска джамия в иракската столица Багдад. (Членовете и симпатизантите на ИД са сунити – б.а..)

Усаид избира да загине като камикадзе. Никой обаче не подозира какво е намислил.

Момчето е откарано до Багдад. То се отправя към посочената от тарторите джамия, малко преди там да започне служба. Шиитският храм е препълнен с вярващи.

Вместо обаче да се промъкне сред тях, Усаид спира на входа. Той разгръща връхната си дреха пред втрещените погледи на охранителите – под палтото му има жилетка, опасана с експлозиви. Момчето разказва за какво са го изпратили в джамията, но то е предпочело да се предаде, вместо да избие невинни хора и само да загине.

Усаид незабавно е арестуван. Още при първия разпит разказва как се е присъединил към ИД. Той бил заговорен от непознат човек в джамията на родния си град.

“Отидох при тях (ислямистите от ИД – б.а.) доброволно. Аз съм вярващ мюсюлманин. Те ми казаха, че шиитите са неверници и трябва да бъдат избити. Откажа ли да се присъединя към ИД, шиитите щели да изнасилят и убият майка ми”, разказва момчето, цитирано от “Ню Йорк таймс”.

Така попаднал в Ирак. Много скоро обаче разбрал, че е бил подведен. Действията на ИД нямали нищо общо с исляма. Той се врекъл пред себе си да направи всичко възможно и да се измъкне от пипалата на терористичната банда. Така привидно избрал да стане камикадзе.

Една заран той бил изтръгнат от съня му: “Събуди се, обличай жилетката с взривовете! Настъпи твоят час.”

Така призори се озовал пред шиитската джамия в багдадския квартал “Баяя”, където се предал.

Сцената била снимана от пристигнал за сутрешната молитва шиит и качена в югюб. На видеозаписа се чува и заповед: “Незабавно изведете всички от джамията!” Настъпила паника, но бързо станало ясно, че Усаид е сам и пъкленият план на ИД няма да бъде осъществен.

И в момента Усаид Бархо продължава да е в ареста на иракската Държавна сигурност, твърди “Ню Йорк таймс”. Изданието изразява опасение, че тийнеджърът ще бъде изправен на съд. Въпросът бил дали ще бъде съден като терорист или като дете войник по принуда.

По иракската телевизия той вече бил заклеймен като терорист, показали го в кадър в килия с белезници.

По-късно обаче говорител на иракското правителство заявил пред тв камера, че Усаид  е жертва на ИД и в никакъв случай не бива да му се търси наказателна отговорност.

“Дори от държавна сигурност да го изправят на съд, ние ще сме на негова страна. Той не е престъпник а герой – спаси живота на невинни хора”, казва правителственият говорител.

“Усаид Бархо копнее да се върне при семейството си в Сирия. Най-много му липсва майка му. Той не се е разделил с мечтата си да стане лекар и иска да завърши медицина в Турция”, завършва репортажа си “Ню Йорк таймс”.