Самолетът на "Еър Азия", който изчезна вчера със 162 души на борда по пътя си за Сингапур, най-вероятно е на дъното на морето, заяви представител на индонезийската спасителна служба.

Операцията по издирването на еърбъса бе подновена тази сутринт, но засега няма никакви следи от машината.

„Анализът на предоставените ни координати и на преценката, че мястото на падането е в морето, сочи като най-вероятна хипотезата, че самолетът се намира на дъното на морето”, каза на пресконференция шефът на спасителната служба Бамбанг Соелистьо. Все пак той направи уговорката, че това е предварителна версия. 

Четири самолета търсят следи около остров Белитунг, където се предполага, че е паднал изчезналия еърбъс. Към мястото са се насочили и няколко кораба.

"Това беше най-големият ми кошмар, който си представях. Дълбоко сме шокирани и натъжени от този инцидент”, каза директорът на "Еър Азия" Суну Видятмоко. Досега компанията не бе претърпявала самолетна катастрофа.

На борда е имало 155 индонезийци, трима корейци, по един гражданин на Сингапур, Малайзия и Великобритания, а вторият пилот е бил французин. 

Междувременно стана известно, че семейство от 10 души се е спасило по чудо, защото е пропуснало полета. Най-възрастният от фамилията Ари Путро Канехо разказа пред австралийския в. "Сидни морнинг", че не си отворил електронната поща и никой не му се обадил от авиокомпанията, за да го информира, че еърбъсът ще излети два часа по-рано. Когато отишли на летището машината вече била излетяла. Хората обаче решили да не се карат с персонала и се съгласили да им намерят места за първия възможен самолет. Когато към тях се приближил чиновник, Канехо помислил, че ще им каже кога ще пътуват. Мъжът обаче изрекъл: "Това е най-големият коледен подарък, който сте получавали някога" и им разказал ужасната история с изпуснатия от тях самолет. 

Тази година на 8 март безследно изчезна самолет на малайзийските авиолинии с 239 души на борда. И до ден днешен няма никаква открита следа от боинга. Трагедията стана почти в същия район.