Още две жени са спасени от горящия кораб – Р. Тодорова и С. Божилова. Това съобщи за агенция „Фокус” говорителят на Министерството на външните работи Бетина Жотева. Снощи около 10 часа бяха извадени от ферибота Галин Хайтов и Красимир Естов, които са вече на сигурно място в областта Пулия, Италия. По предварителен списък общо на борда би трябвало да са 9 българи. Но не се знае дали всички са се качили на ферибота. 

Общо спасените от огнения към 6.00 часа са 221 човека и са закарани в болници в Бриндизи, Бари и Лечи, а 257 са все още на борда. Кризисният център в Италия и МВнР разполага единствено с фамилните имена на останалите българи по списъка и тяхната съдба към момента остава неясна. Албанските власти ни информираха и за 7 тежко пострадали, които са транспортирани с хеликоптер до болница в Бриндизи.

В момента продължават опитите фериботът да бъде изтеглен до италианското пристанище Бриндизи. Добрата прогноза е, че корабът ще достигне брега до следобед, допълни Бетина Жотева.

Спасителните операции на практика се водят само от въздуха с хеликоптери. Затова евакуирането на хората става толкова бавно. Към ферибота пътуват и самолетоносачи, за да улеснят спасителните екипи.

Късно снощи бяха разпространени уникални снимки от спасителната операция, направени от фотограф на италианската брегова охрана.