Когато Карло Анчелоти пристигна в „Реал“ Мадрид през лятото, очакванията към големия италиански треньор бяха също толкова огромни. Бившият наставник на „Милан“, „Челси“ и „Пари Сен Жермен“ е печелил два пъти Шампионската лига, както и редица други значими трофеи в славната си треньорска кариера. Вижданията му за играта обаче винаги са били спорни, а слуховете, че президентите на клубовете му редят състава – повече от просто поредната мълва. С други думи, имиджът на Карлето бе на добро момче.

А в съблекалнята на „Сантяго Бернабеу“ има много лоши момчета. Както и на трибуните на стадиона, по форумите, в цяла Испания... Очакванията към „Реал“ Мадрид и по-точно към стила на игра, налаган от треньора на отбора, са най-големите в света. Причините са прости - „Реал“ е най-великият клуб в света в цялата история на футбола. „Белите“ са печелили КЕШ/Шампионската лига 9 пъти, повече от всеки друг европейски отбор. Няма играч, който да не мечтае един ден да излезе пред препълнените трибуни на „Сантяго Бернабеу“ и да бъде аплодиран от най-взискателните привърженици на планетата. Те пък вече повече от десетилетие чакат Десетата (заветния десети трофей в КЕШ/ШЛ – б.а.).

Редица велики треньори са се проваляли на буреносния стадион в центъра на Мадрид – дори считаният от мнозина за най-добър треньор в Европа през последните десет години Жозе Моуриньо. Специалния за три години в столицата на Испания взе титлата и купата, подобри не един и два рекорда, но така и не донесе на феновете това, което те сънуват всяка нощ – как капитанът на „Кралския клуб“ вдига трофея в ШЛ. Въпреки че португалецът игра три поредни полуфинала в най-престижния клубен турнир.

И наистина, началото за Анчелоти не бе най-доброто възможно. Загуби от конкурентите за титлата „Барселона“ и „Атлетико“ Мадрид в първите кръгове на сезона, неубедителна игра, освирквания от трибуните, сериозно изоставане от първото място в Примера дивизион. В Шампионската лига отборът вървеше добре, но групите на турнира никога не са мерило за класата на гранд като „Реал“.

Отборът обаче подобри значително представянето си и след вчерашното дерби в Ла Лига (2:2 с „Атлетико“ като гост) се намира в уникална серия от 29 (!) мача без загуба. Последната такава бе на 26 октомври на „Ноу Камп“ с 1:2 от вечния враг „Барселона“. След това мадридчани записаха 25 победи и само 4 равенства в следващите двубои, което е без прецедент в силните първенства на Европа този сезон. Най-отличителната черта на отбора на Карло Анчелоти е атомното нападение. Атакуващото трио Кристиано Роналдо, Карим Бензема и Гарет Бейл е отбелязало общо 72 гола във всички турнири до момента. Повече от всички играчи на „Валенсия“, взети заедно. Отборът играе и много красив за окото футбол, с много скорост и мощ в атака.

Нападателната мощ на Роналдо и компания бе демонстрирана нагледно в първия осминафинал в ШЛ, където „Реал“ буквално прегази „Шалке 04“ като гост с 6:1! А водеше до последната минута с шест безответни гола. В тази среща тримата бомбардири на „Кралския клуб“ вкараха по два гола и показаха прекрасно взаимодействие помежду си. При подобна игра нищо чудно резултатът 6:1 да бъде подобрен в ответния мач в Мадрид.

Но отборът не разполага само с прекрасно нападение. Халфовата линия е една от най-добрите в света в лицето на архитекта Лука Модрич, играещ най-добрия сезон в кариерата си, и неуморния Шаби Алонсо, истинския мотор на „Реал“. Да не забравяме и новото попълнение Иско, който също се представя добре. На вратата – парадоксално или не – клубът разполага с двама равностойни вратари от световна класа – Диего Лопес и Икер Касияс. Последният доскоро се намираше в серия от над хиляда минути без допуснат гол, прекъсната от протоколното попадение на Клаас Ян Хунтелаар за 1:6 в споменатия вече първи осминафинал в ШЛ срещу „Шалке 04“. Единственото (донякъде) слабо звено на „белите“ е защитата, която допуска по около гол на мач през сезона. Но ако можеш да вкараш три или повече гола във важен мач, допускането на един (и дори на два) не е фатално. И все пак Карло Анчелоти разполага с няколко испански национали пред вратаря си, който и да е той.

„Реал“ Мадрид е лидер в Примера, на практика вече е на четвъртфинал в Шампионската лига и му предстои финал за Купата на краля срещу „Барселона“. А каталунците са колебливи през тази кампания. В първенството двата отбора ще играят на „Бернабеу“ след месец в спор за титлата, образно казано, но нека не забравяме и третия конкурент - „Атлетико“ Мадрид, който обаче навлезе в слаба форма напоследък. При победа над „Барса“ на 23 март „Кралския клуб“ ще има психологическото предимство и за финала за купата в средата на април. Но дори и равенството върши работа на „Реал“, тъй като води с точка на каталунците, на които им предстои и мач с амбицирания „Атлетико“, макар и в последния кръг на сезона.

В Европа „Реал“ може да срещне испанските си „колеги“ по пътя към финала в Лисабон, тъй като и „Барса“, и „Атлетико“ взеха удобни победи като гост в първите мачове. Но най-сериозният конкурент на „Кралския клуб“ за Десетата е „Байерн“, начело с Пеп Гуардиола, за когото решителните сблъсъци с „Реал“ Мадрид не са чужди от времето му в „Барселона“.