Вместо да даде отговор що за назначения в горския сектор прави - на партийни функционери или на експерти и с каква цел, БСП мина в контранастъпление, обвинявайки депутата от "Продължаваме промяната" (ПП) и бивш директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Александър Дунчев в лични властови амбиции, във връзки с горската мафия, прати го "да посети лекар и да се успокои" и назначи проверка в ИАГ в неговия мандат. Всичко това направиха последователно вицепремиерката и икономически министър Корнелия Нинова, председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски и министърът на земеделието Иван Иванов (БСП) - координирано и публично. Като изявленията им бяха предшествани от няколко совалки между управляващата коалиция днес, в т.ч. в парламента.

Пита се в задачата - сам ли е Дунчев, или премиерът и парламентарната му група стоят зад него? Ето защо:

Напрежението ескалира днес, но тлее отдавна. Обещаната в коалиционното споразумение реформа, с която ИАГ от шапката на Министерство на земеделието трябва да мине под тази на Министерския съвет (МС), буксува - заради нежеланието на БСП да сдаде горите както от ПП си представяха, че това трябва да се случи. Това, разбира се, не е публично, но е факт - обещаният законопроект все още не е видял бял свят и циркулира с бележки, забележки и корекции между земеделското министерство, МС и парламента, като всеки настоява на своето.

Междувременно обаче за няколкото месеца управление на левицата в земеделието в горските предприятия текат кадрови рокади. Заменят се едни хора с други, като първите се освобождават с неясни мотиви. Така Дунчев, чиято професионална биография е свързана с гората и с нейното опазване - и в администрацията, и в неправителствения сектор, започва да задава въпроси, в т.ч. по реда на парламентарния контрол към Иван Иванов и не получава задоволителни отговори. 

И стигаме до момента, в който бившият директор на агенцията по горите обвини във фейсбук управлението на министерството в назначаването на партийни функционери на местата на лесовъди и доказани експерти с цел овладяване на сектора - за който публична тайна е, че не само е доходоносен, но е и "електорално богат".

Разбира се, появиха се медийни публикации за това, в т.ч. в Клуб Z, довели до вчерашното участие на Дунчев в ефира на бТВ, когато той разказа емоционално, вече в национален тв ефир, за различни схеми за "усвояването" на дървесината, за странните кадрови решения и определи министъра Иван Иванов и един от заместниците му - Атанас Добрев, като "задкулисие". Вторият е неизменен кадър министерството - и при БСП и ДПС, и при ГЕРБ. Дунчев разказа и за натиск от Добрев докато е бил начело на агенцията и призова: "Да елиминираме възможността БСП да използва гората да се готви за партийни избори".

"Колегите в ПП вече разбират, че за да имаме функционираща коалиция, трябва да сложим тези факти на масата. В условията на война няма кой да си позволи да разтури коалицията и да се врътне, защото никога повече няма да влезе в Народното събрание", заяви още депутатът от управляващата формация.

След това тв участие парламентарният ден днес започна с медийни вълнения има ли трус в коалицията, като журналистите събираха коментари от представители на съставляващите я формации. Не, напрежение нямало, коалицията била стабилна - заявиха и Свиленски, и Ивайло Мирчев ("Демократична България"), и Станислав Балабанов ("Има такъв народ"). Само Мирчев заяви, че "трябва да бъде проверено до каква степен това, което казва господин Дунчев, е вярно".

Не пред камерите обаче днес в НС се водеха разговори между коалиционните партньори, на които Дунчев е бил нападнат от депутатите на Корнелия Нинова за публичните си изяви, научи Клуб Z.

С това обаче от левицата не изчерпаха темата. По-късно през деня Нинова бе във Варна, където в отговор на журналистически въпрос, обяви:

"Първо, говорих с премиера Кирил Петков. Попитах го дали това е позиция на ПП и негова и получих отговор "не".

Второ, струва ми се, че това е много лично ангажиран човек - г-н Дунчев, тъй като той беше кандидат за министър на земеделието при преговорите и това не се случи. Допускам, че е огорчен от това и че просто изразява лична позиция малко по... по-остро и по-агресивно.

И третото, това е сериозно, ще го проверим - може ли зад тази атака да стоят всички онези фирми, които ощетихме, въвеждайки това държавните горски стопанства сами да секат и да продават на населението на ниски цени на придобиване (дърва за огрев). Знаете, че по този начин беше елиминирана горската мафия, която влизаше и сече безразборно (...). Допускам, че нарушени интереси може да стоят също зад такава атака. Но като общо в коалицията нямаме напрежение, на мен ми е достатъчна думата на премиера."

Свиленски пък се появи привечер в ефира на бТВ. За да повтори същото - че мнението на Дунчев било лично, че не било подкрепено от премиера, че той лично разговарят с председателя на парламентарната група на ПП Андрей Гюров, който бил учуден от изявлението на Дунчев (т.е. групата на ПП не стои зад него).

После жлъчно обяви, че явно здравната криза и войната "се отразяват недобре на състоянието на някои колеги". И обяви, че Дунчев бил в конфликт на интреси, защото е бил шеф на НПО и в същото време ръководел ИАГ по време на двете служебни правителства на Румен Радев.

Телевизионният рейд продължи и със самия Иван Иванов - по БНТ. 

"Може би трябва да посети лекар за да се успокои" - възпитан бе и министърът по адрес на Дунчев.

И също като Нинова обяви, че имал лични амбиции да оглави пак ИАГ и затова атакувал БСП. Иванов също обвини Дунчев, че "иска да сложи динена кора в коалицията", защото днес лидерката Нинова "ясно каза, че това не е позиция на ПП а на лични виждания на Дунчев".  

В сектора имало оживление откакто бил министър, гонела се дървената мафия, твърди още Иванов (чиято професионална биография няма общо със земеделие или гори, б.а.). Изброи и направени десетки хиляди проверки. И на финала посочи, че е назначил сам одит на агенцията - за времето, в което бе оглавявана от Дунчев.

Самият Дунчев заяви пред Клуб Z още преди два дни, че ясно е обявил и пред ПП, и пред левицата, че не желае да заема пост министър или директор на агенцията - в каквито властови амбиции беше днес обвинен. А по въпроса за НПО-то, става въпрос за асоциацията на парковете в България, която е напуснал преди години, посочи още.

Клуб Z отправи въпрос към екипа на Кирил Петков: подкрепят ли и той, и "Продължаваме промяната" депутата си и съгласни ли са с твърденията, че зад "атаката" стоят нарушени интереси на дървената мафия, която, видимо от изказванията на представителите на БСП, Александър Дунчев според тях подкрепя. Оттам обещаха отговор, който ще публикуваме, след като получим.