Решението дали само български самолети да охраняват небето над страната ни е работа само на правителството в София. Но съюзниците от НАТО винаги са готови да се притекат на помощ, ако бъдат помолени.

Това заяви в отговор на въпрос на Клуб Z посланичката на САЩ в пакта Джулиан Смит.

Тя даде телефонен брифинг за журналисти в Брюксел в навечерието на срещата на министрите на отбраната от страните членки на НАТО. Форумът е посветен преди всичко на руската агресия в Украйна.

Помолихме я да коментира думите на президента Румен Радев от вчера, че небето над българия трябва да бъде охранявано само от български изтребители МиГ-29, пилотирани само от български екипажи.

„Това решение е в ръцете на София. Всеки съюзник от НАТО може да реши да приеме предложения за подкрепа от друга страна съюзник в пакта. Или може да каже: „Вижте, смятаме, че сме защитени.“ Но добрата новина, както знаете, е, че съюзниците са готови да помогнат. И ако България стигне дотам, че за поиска допълнителна помощ в някоя от тези мисии за ер полисинг или нещо друго, не се съмнявам, че съюзниците от НАТО ше осигурят  помощта, от която имате нужда“, каза Смит.

В момента небето над страната ни се охранява съвместно с изтребители от Испания и Нидерландия. Дежурства дават и българските пилоти на МиГ-29, произведени в СССР. Правителството отказа да предостави тези съветски машини на Украйна.

НАТО увеличи присъствието си на източния франг още преди Русия да нападне в Украйна, отговори на друг наш въпрос Джулиан Смит. Клуб Z попита дали трябва да очакваме допълнително разполагане на войници от САЩ или други страни членки на югоизточния фланг на алианса, най-вече в България и Турция, след като бяха пратени подкрепления в Румъния.

„Това е нещо, което е в развитие и не е свършило. При всички положения една от причините да имаме среща на министрите (на отбраната – б.р.) тук, в Брюксел, е да говорим за други стъпки, които да предприемем заедно за засилване на югоизточния франг на НАТО. Така че следете какво става“, каза посланичката.