Една проява на представители на варненската мото общност породи напрежение сред клубовете в останалата част на страната. Става въпрос за организираното в събота в морския град мероприятие, на което група мотористи обяви в изявление пред медии, че държавата трябва да запази "неутралитет" по отношение на войната, която Русия води в Украйна и заплаши правителството: "Ако все пак държите да участвате във война, ние имаме готовност да водим такава срещу вас!!!".

Оттам обявиха още, че това всъщност е пацифистки акт. Говорели от позицията на граждани и родители - срещу "неадекватните действия" на управляващите, "които ще ни вкарат в поредната национална катастрофа".

Макар от изявленията на мото клуб "Диви деца" във Варна да не стана конкретно ясно как правителството ни въвлича във война, като то е категорично, че предоставяме и ще продължим да предоставяме на Украйна само и единствено хуманитарна помощ, клубове в страната се разграничават от тази проява. По ред причини.

От една страна те казват, че не са били своевременно уведомени за нея, като в същото време призивът на варненските мотористи започва с обобщаващото:

"Господа, от името на активната и будна мото общност и от името на всички наши близки и приятели, ви заявяваме, че сме твърдо против въвличането на България във война". 

Тоест, варненският мото клуб говори от името на всички клубове в страната, без да е оторизиран за това и въпреки заявката, че изявлението е от името на "граждани" и "родители", недоволстват от ръководството на един мото клуб, с чийто представители Клуб Z разговаря.

Те правят паралел, и не само те, с публичната проява на "Възраждане" в същия този ден в София, когато активистите на варненеца Костадин Костадинов се събраха в центъра на София, увити в руски и български знамена, за да заявят същото: България да не праща военна помощ на Украйна и да не се замесва в конфликта, нито пряко, нито косвено.

"Колеги, днес много клубове бяха използвани по предлог, че протестът е против въвличането на България във война, но дефакто бяха яхнати от една политическа партия, която не искам да споменавам. Смятам, че мото-клубовете трябва да събират хората, а не да ги разделят. Всеки от нас има глава на раменете и има позиция, но нека мото-клубовете не стават арена за политическа пропаганда. Наздраве" - поставя темата в същия ден в специализираната група Choppers of Bulgaria и един от членовете й. И предизвиква дискусия отдолу, каквато се води и в други мото групи.

"По нашите правила ние сме аполитични. Може в един клуб да има различни мнения, но те си остават в сферата на личното. В някои клубове разговорите за политика дори са забранени". 

"Не искаме да ни асоциират с групата от Варна, както се получи в този случай", посочиха представители на общността пред Клуб Z.