Въпреки че привидно ГЕРБ и Реформаторският блок се разбраха за промените в пенсионното осигуряване, днес стана ясно, че това съвсем не е така. От Блока смятат да направят контрапредложение на скандално приетото от парламента изменение в Кодекса за социално осигуряване (КСО) при гласуването на бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година, станало известно като поправката "Горанов" (на името на финансовия министър Владислав Горанов).

Тя предвижда ако до една година хората, за които възникват осигурителни права не декларират, че искат парите им да останат в частните пенсионни фондове, те да се прехвърлят към НОИ. Поправката бе определена като доста спорна, първо защото бе предложена от ГЕРБ без консултации с коалиционния партньор РБ и с подкрепящите кабинета Патриотичен фронт и АБВ, и второ - защото мина само с гласовете на партията на Бойко Борисов, на ДПС и на няколко депутати от БДЦ.

Веднага след като парламентът започне работа след празниците реформаторите ще внесат изменение в КСО, според което ако до една година хората не изберат пенсионен фонд, служебно да бъдат разпределяни в такъв, а не в НОИ, обяви депутатът и секретар на парламентарната група на РБ Димитър Делчев пред Канал 3, цитиран от пресцентъра на Блока.

"Предвиждаме също и осигуровките в НОИ, на тези, които са избрали да се осигуряват само там, да се трупат в лични партиди  във фонд "Индивидуални пенсии" по подобие на персоналните партиди в универсалните фондове", допълни Делчев.

По думите му мнозинството е стабилно, но "въпроси за 8 млрд. лв. не могат да се вземат без консултации с Реформаторите, които също носят отговорност за мнозинството". 

"В ДБГ, още преди гласуването на промените на пенсионния модел в Народното събрание, остро протестирахме и заради съдържанието им, и защото бяха внесени без никакво обсъждане и анализ - нито с РБ, нито с работодателите. После и парламентарната група на РБ прие нашата позиция, след което 23 депутати на РБ гласувахме против подобни промени в "шест без пет", коментира още Димитър Делчев.