Украинският президент Володимир Зеленски да бъде изслушан и в българския парламент "за сформирането на мнение у всеки един народен представител относно въпроса каква помощ следва да предостави българската държава на Украйна, извън тази, която хиляди доброволци оказват на украинските граждани, които вече са напуснали района на конфликта".

Така депутатите от "Демократична България" - "зелените" Владислав Панев и Зорница Стратиева, са мотивирали внесеното от тях днес искане, за което Клуб Z писа, Зеленски да бъде изслушан чрез видеовръзка и в Народното събрание. Украинският президент вече говори пред американския Конгрес, британския парламент, Бундестага, италианския парламент, израелския Кнесет и др., като неизменно призовава за военна помощ във войната, която Русия започна на територията на страната му.

Предложението на Панев и Стратиева е изслушването на Зеленски да бъде проведено в някои от следващите открити редовни заседания на парламента. 

Все още обаче не е ясно как ще се посрещне искането от страна на левицата, тъй като ако предложението бъде одобрено, българските депутати може и да не чуят много ласкави неща за позицията на София относно войната. От ДБ все още сондират мненията вътре в коалицията.

Причината е, че засега България се държи като държава, която спазва "неутралитет". Отказва да изпрати друга помощ на Украйна, освен хуманитарната такава. Вчера президентът Румен Радев призова правителството да изпрати бронежилетки и каски - но не за сражаващите се срещу руската инвазия украинци, а за защита на цивилното население. Което дори и да бъде възприето от кабинета, пак не представлява така исканата от Украйна военна помощ.

Притеснения има и относно поведението на считаната за проруска партия "Възраждане" по време на изслушването. Което поведение не е трудно да се прогнозира.

За да се стигне до подобно решение обаче, то първо трябва да мине в комисии.