Първата данъчна декларация през 2015 г. е подадена 40 минути след полунощ от IT специалист, използвал онлайн услугата за деклариране с електронен подпис. 34-годишният мъж е декларирал доходи от хонорари и такива по трудов договор, съобщи Дарик радио, позовавайки се на НАП.

До 11 ч на 1 януари са подадени и още две декларации за доходи на физически лица - от 29-годишна пловдивчанка и 45-годишен мъж от Кърджали. И тримат са декларирали данък за довнасяне.

Онлайн системата за подаване на декларации от физически лица с електронен подпис беше активирана в първата минута след настъпването на Новата година.

Последното нововъведение за данъчната кампания 2015 г. е възможността гражданите да подадат подоходна декларация по електронен път без електронен подпис, а с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно във всеки офис на НАП.

Над 150 000 физически лица вече са се снабдили с този код и могат да спестят 5% от дължимия данък, ако изпратят онлайн формуляра си до 31 март 2015 г.

Обичайната “хартиена” данъчна кампания започва на 5 януари в 9 ч сутринта във всички офиси на НАП, като физическите лица могат да подадат декларациите си и да внесат данъка не по-късно от 30 април 2015 г.

Освен деклариране на доходи онлайн, приходната агенция предлага и възможност за плащане на всички видове задължения по интернет, както и още над 30 електронни услуги, които спестяват на бизнеса и гражданите над 300 млн. лв. годишно.