Кораб без екипаж и с 450 имигранти на борда се носи към италианския бряг – вторият изоставен съд за по-малко от седмица.

„Езадийн“, плаващ под флага на Сиера Леоне, нямал екипаж на борда, и се движел към Пуглия, югоизточна Италия, когато му свършило горивото.

Един от пътниците на борда успял да използва радиото и съобщил на бреговата охрана, че целият екипаж е избягал.

Моментално е бил изпратен хеликоптер със спасители, които да внесат ред на кораба. Бреговата охране поискала и помощ от исландската патрулна лодка „Тир“, която е била в района по задача на Фронтекс, граничната агенция на ЕС.

„Тир“ е успял да плава паралелно с кораба, но условията в морето не са позволили на патрулите да се качат на „Езадийн“.

Новата драма в открито море идва два дни, след като италиански моряци прихванаха „призрачен“ кораб с близо 700 бежанци на борда, предимно сирийци. Плавателният съд с молдовска регистрация „Синьо небе“ се движел на автопилот към скалите на същия бряг, към който плавал и „Езадийн“. И този кораб също е бил изоставен от екипажа си, който го е навигирал от Турция през гръцки води.

Драмата на „Синьо небе“ беше допълнително усилена от факта, че на борда имаше 60 деца и две бременни жени, едната от които роди на борда.

И двата екипажа са напуснали корабите, за да не бъдат арестувани и съдени за контрабанда на хора. Специалисти смятат, че това вече е планирано – когато корабът няма екипаж, най-близката държава с готовност се притичва на помощ. Трафикантите печелят хиляди долари за всеки човек, който качват от Либия или други пристанища по северноафриканския бряг.

Над 170 000 души са спасени от Италия за последните 14 месеца, но стотици, а може би хиляди, са загинали по време на пътуването.