СИМОНА РУСЕВА

Животът на Ванеса Марцуло (21 г.) и на Грета Рамели (20 г.) е в опасност, бият тревога италианските медии.

Двете хуманитарни работнички, пристигнали в Сирия да помагат на страдащи, са били отвлечени от въоръжени мъже на 31 юли м. г. край град Алепо.

Единствената добра новина е, че младите жени са все още живи.

Кошмарната е, че похитителите отправят заплахи да ги обезглавят.

Това става ясно от разпространено днес видео, снимано на 17 декември м. г. То е дело на радикалните ислямисти от опасната групировка “Фронт ал Нусра”. Тя е клон на “Ал Кайда” в Сирия и Ирак. Целите й са същите, като на главорезите от “Ислямска държава”, макар двете групировки да са във вражда.

“Горещата ни молба към нашето правителство и неговите посредници е да се върнем у дома. Ние сме в голяма опасност, всеки момент могат да ни убият. Отговорност за живота ни носят правителството и неговите посредници”, изрича на английски в 23-секундното видео Грета Рамели. Погледът й е забит в земята, изглежда изтощена и много уплашена.

До нея е Ванеса Марцуло. Тя държи лист от тетрадка с надпис “17 – 12 - 14”, което ще рече, че видеото е от дата 17 декември 2014 г.

И двете млади жени са облечени в черно и са пребрадени с черни забрадки, застанали са пред гола стена. Лицата им са бледи и приликата с предишни снимки, публикувани след отвличането им, е малка.

Въпреки това бащата на Ванеса, цитиран от в. “Ла стампа", е сигурен: “Нямам никакви съмнения, че това е дъщеря ми.”

Пред същото издание майката на Грета заявява: “Те са отслабнали много и макар да са облечени в черно, това са те.”

От външно министерство в Рим все още отказват становище по истинността на видеото. Източник от тайните служби обаче е заявил пред агенция “Анса”, че видеото е автентично.

Какво целят похитителите?

Италианките от пет месеца са в плен на ислямистите. Целта на похитителите е ясна – Рим да плати голям откуп срещу живота и свободата им.

Ванеса и Грета бяха отвлечени на 31 юли миналата година.

В началото на декември м. г. на посредник на италианското правителство е било разрешено да зададе въпроси на Ванеса и Грета. Той ги е формулирал така, че само те биха могли да дадат верните отговори. Тогава стана ясно, че италианките са живи и се намират в къща, охранявана от терористите.

Двете момичета на демонстрация в Италия.

Дали и кога ще бъдат освободени Ванеса и Грета, още никой не може да каже. Според в. “Кориера дела сера” преговорите с похитителите са се проточили, тъй като ислямистите не са се доверили на един от посредниците на Рим. Изданието твърди още, че италианските власти вече са се обърнали за помощ към Турция, която при предишни случаи е помогнала при преговори за освобождаване на заложници от други държави.