Запалилият се ферибот "Норман Атлантик" е изтеглен на буксир до италианското пристанище Бриндизи, а следователите вече имат достъп до черната му кутия. Това се случва 5 дни след трагедията, отнела живота на минимум 13 души, съобщава "Дарик", цитирайки ДПА.

Италиански пожарникари и следователи са се качили с газови маски на борда и са открили черната кутия, която ще им помогне да установят какво е предизвикало пожара, предава и АП.

Някои части от ферибота обаче още горят, поради което издирването на тела е отложено с още един ден. Гръцките власти съобщиха за 19 души, които се водят за изчезнали след избухването на пожара на борда на ферибота. Италианските власти смятат, че броят на изчезналите е по-голям.

Разследващите се опасяват, че може да бъдат намерени още тела на мястото, където са складирани автомобилите, превозвани от "Норман Атлантик". Сред тях може да има и нелегални мигранти, опитали да достигнат Италия, допускат властите на Апенините.

След няколкочасови опити прокурорът Еторе Кардинали, който е бил на борда на кораба, е заявил, че е невъзможно да се достигне до ключовия отсек, който е прекалено опасен. Коли и камиони все още продължават да горят бавно във ферибота.

Днес в град Бари е започнало и разследване срещу още четирима души. Вече се разследва вината на капитана на кораба, директора на корабостроителницата, двама членове на екипажа и двама представители на компанията "Анек".

Както Клуб Z вече писа, всичките пътували на борда 11 български граждани бяха спасени.