Български гражданин е арестуван в Йемен по подозрения в тероризъм, предаде БНР, цитирайки "Ройтерс". Нашенецът е задържан с още двама души, твърди информационната агенция, като се позовава на Министерството на вътрешните работи на Йемен.

При полицейска операция са арестувани трима души на възраст от 22 до 48 години, като у единия са открити агитационни материали на терористичната мрежа "Ал Кайда", пише в съобщение на йеменското МВР. В него се казва още, че арестуваните са граждани на Белгия, България и Сомалия, а агитационните материали са били открити у сомалиеца. Арестът е станал в квартал Ал-Сабиин на столицата Сана.

От Външно министерство казаха пред Клуб Z, че са отправили официално запитване за случая чрез временно управляващия мисията ни в Сана Христо Кулински. Тъй като обаче в страната днес е национален празник - рожденият ден на Мохамед, отговор няма.

Поради постоянните размирици между племенни групировки и фракции на "Ал Кайда" Йемен е обявена от България като дестинация, до която не е препоръчително да се пътува. Няма точни данни за присъствието на наши граждани в размирната държава.

Въпреки неколкократните нападения срещу наши дипломати и дори опит за отвличане на посланика преди две години, България все още поддържа посолството си в Сана. Дори наскоро подписа Меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната за военно сътрудничество в сферата на сигурността и борбата с тероризма.