Словакия изпрати своята система за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна, за да й помогне в отбраната срещу руската агресия, каза в петък премиерът Едуард Хегер.

"Бих искал да потвърдя, че Словакия е предоставила на Украйна системата за противовъздушна отбрана С-300. Украинската нация смело защитава своята суверенна страна и нас. Наш дълг е да помогнем, а не да бездействаме и да стоим в неведение за загубата на човешки животи от агресията на Русия", написа той в туитър.

Хегер, който беше на посещение в Киев в петък, увери, че защитата на Словакия е осигурена. 

Миналия месец Словакия се съгласи да предостави на Украйна една система С-300 за защита срещу руски въздушни удари, съобщи днес украинският в. "Европейская правда".

Условието на Братислава беше да получи заместител от държавите от НАТО, за да защити въздушното си пространство, посочва изданието.

Германия и Холандия се договориха да доставят на Словакия американска система за противовъздушна отбрана Patriot, а в края на март беше съобщено, че системата, разположена в авиобаза Сляк, вече защитава централна Словакия.

По-късно днес словашкият министър на отбраната Ярослав Надь потвърди това пред медии в страната и добави, че тя чака още една такава система от САЩ.