"Моето впечатление - а то се затвърждава и сред все повече хора, е че Висшият съдбен съвет отказва да изпълнява своите правомощия. Или поне превратно ги упражнява!"

Това отговори тази сутрин проф. Янаки Стоилов на въпрос на бТВ - изненадан ли е, че ВСС и вчера затупа топката и закопа в процедури искането му официално внесено през юли 2021 г. за освобождаване на Иван Гешев.

Както и Клуб Z писа, след като бе задължен от Конституционния съд да гледа предложението на Стоилов, през май ВСС ще се събере тепърва да обсъжда допустимостта на точките в него - това е в изпълнение на собствените му правила, които разписа.

А Огнян Дамянов от прокурорската колегия каза вчера, че не са му ясни мотивите за исканата оставка на Гешев: че били само бланкетни, в тях нямало факти - кога, на коя дата какво нарушение е извръшено и т.н.

Сегашият конституционен съдия проф. Стоилов заяви, че е дал своите кратки предложения, но заедно с тях има информация от над 100 страници - приложение към тях. 

Той също така напомни, че се загуби половин година членовете на ВСС само да си изясняват има ли право правосъдният министър да иска "импийчмънт" на главния прокурор - докато се чакаха решения на КС и ВАС.

А общо забавянето - от първоначално декларираните му намерения, вече наближава цяла година.

"Какви вътрешни правила ще приема ВСС, като това не са някакви въпроси, отнасящи се до неговата собствена организация или неговата администрация?!", попита се Стоилов.

И нарче ситуацията странна - че вече година ВСС се стреми да не се стигне  до произнасяне по същество.

"Като гражданин аз не мога да променя искането си за освобождаване на Иван Гешев. Вече не съм страна по този процес“, каза бившият министър.

Това - по повод вчерашото решение Съветът да върне на Надежда Йорданова неговото предложение, за да отстрани "нередовности". В допълнение на тази точка, по предложение на Боян Магдалинчв от Съвета, изрично бе гласувано - ако тя не ги отстрани до седмица, цялата работа да отиде " коша", т.е. - да не се гледа предложението въобще.

„ВСС може да отлага решението за Иван Гешев до есента“, допълни днес Стоилов. По думите му в момента се намираме в ситуация, при която ВСС се мъчи да блокира процедурата.

„Висшият съдебен съвет е длъжен да разгледа по същество това искане. Той трябва да изясни дали приема освобождаването или не“, каза Стоилов.

Според него ВСС се е подготвил, че ако настоящият правосъден министър не предприеме отстраняване на грешките в искането на Стоилов, да го оставят пак без разглеждане.

„Аз се питам дали целта на ВСС не е да свърши мандата си преди да се произнесе“, каза бившият министър.

(Това би станало на 3 октомври, б.р.).

„ВСС, който иначе е много чувствителен за разделението на властите, не изпълнява това да реагира и да каже по същество какво му е становището“, каза Стоилов.

„Това запълва медийното пространство с трикове, които усложняват излишно един въпрос, който стои на дневен ред“, каза още той.