Защо Народното събрание протака разглеждането на решението, с което задължава Министерския съвет да изпрати военна помощ на Украйна? Този въпрос зададоха днес от парламентарната трибуна последователно от "Демократична България" и от ГЕРБ. 

И двете формации имат внесени проекти, като този на ГЕРБ е от 30 март, а този на ДБ от 1 април. До момента обаче разглеждането им в комисията по външна политика не се е състояло и съдейки по заявките на председателката на комисията Венцислава Любенова ("Продължаваме промяната") няма и да бъде разгледано скоро. Въпреки че комисията трябва да заседава днес. Първо членовете й ще се срещнат с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, който от два дни е в София, а следобяд имат и редовно заседание.

Системният отказ на Любенова да придвижи проектите за решение предизвика днес иронична забележка от депутата от ГЕРБ Христо Гаджев - да не би Кулеба, министър на нападнатата от Русия Украйна, да е в българската столица да отпразнува рождения си ден (който бе вчера). 

Припомняме, че миналата седмица комисията по външна политика в парламента трябваше да проведе заседание, на което да разгледа проектите на ДБ и ГЕРБ за решения за военната помощ. Както Клуб Z писа, малко преди провеждането му обаче членовете на комисията започнаха да получават обаждания и съобщения, че заседанието се отлага, а въпросите с какъв мотив, не получиха отговор.

Вчера пък стана ясно, че Любенова е отменила разглеждането на проектите и на днешните две заседания на комисията. Причината (според нея) - необходимост от прецизиране на законовата рамка на двата проекта и от нужда от предлагане на по-всеобхватен пакет. Каквото и да означава това. "Визитата на Дмитро Кулеба е протоколна" - заяви Любенова, която иначе е представител на партия "Волт", която стана мандатоносител на ПП.

Въпросните проекти са разпределени и в комисията по отбрана, която също не е заседавала по тях. В дневния й ред за миналата седмица имаше други точки, в т.ч., както Клуб Z писа, по проект на министерството на социалистическата лидерка Корнелия Нинова, с който тя ще може само със свой подпис да отнема удостоверения за внос, изснос и трансфер на оръжия. Това заседание също не се проведе, но по причина дългият дневен ред на депутатите в пленарната зала - по закриването на специализираното правосъдие.