Бежанска криза няма и ако ни бъдат върнати бегълци, то се очаква броят им да не надскочи повече от 200 души.

Това каза за Клуб Z говорителят на Върховния комисариат за бежанците към ООН за България Борис Чеширков, потърсен за коментар на информацията, че различни държави от ЕС ще ни върнат 7500 души, получили закрила у нас, но избягали на тяхна територия. 

Тези информации всяха паника поради факта, че страната ни все още няма на 100% капацитет, за да приеме такъв голям брой хора, както и заради очакваната напролет нова бежанска вълна. Според т.нар. Споразумение от Дъблин лица, търсещи закрила, които са регистрирани в една държава и са получили статут от нея, се връщат в съответната държава, ако избягат на територията на друга и бъдат заловени. Много страни от ЕС обаче, в това число и Германия, не екстрадират бегълците.

"Цифрата 7500 представлява броя на запитванията от други държави към България за различни лица, заловени на тяхна територия, но в никакъв случай не представлява броя на хората, които ще бъдат върнати у нас", посочи Чеширков. 

По думите му още миналото лято е имало 6000 такива запитвания, но за цялата 2014 г. са ни били върнати едва около 180 души, по-голямата част от Унгария. От Комисариата очакват сега тази бройка да не бъде надскочена с много. Но колко точно щяло да бъде въпрос на двустранни договорки между българското правителство и страните, отправили запитванията.

"Като цяло в ЕС няма нагласа за изгонване на бегълците", допълни говорителят на ВКБООН.

За две години България е дала закрила на около 10 000 души, като в по-голямата си част тя се изразява в хуманитарен статут. Това означава, че лицето се ползва с правата на всеки български гражданин, с някои малки изключения, но ако реши да пребивава извън страната (в ЕС), то може да го направи само в рамките на до 90 дни. Последствия за нарушителите няма, ако бъдат върнати.

Междувременно стана ясно, че днес в ранния следобед ще се проведе среща между вицепремиера Меглена Кунева и министрите на вътрешните работи и на отбраната - Веселин Вучков и Николай Ненчев. На срещата ще бъдат обсъдени мерките за справяне с евентуална бъдеща бежанска вълна. Кунева вече се обяви против това военни да участват в опазването на границата с Турция. Призив за помощ от МО отправи Вучков.

Днес обаче от МВР коментираха за Клуб Z, че никога не са искали военни да охраняват браздата на мястото на командированите сега полицаи, а само да помогнат с техниката си, която е в пъти по-добра от тази на МВР.