СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Еврото се срина, най-популярната, но и шокова дума в Германия е Grexit – от Gr (Гърция) и exit ( изход, излизане), което ще рече излизане на южната ни съседка от еврозоната.

В първите часове на днешния ден еврото падна до 1,1864 за долар, най-ниското ниво след март 2006 г. Малко по-късно беляза леко повишение – 1,1938 за долар, но пак под критичното ниво от 1,20 от 2010 г. Трусът се дължи предимно на положението в Гърция 3 седмици преди предсрочните общи избори, коментират финансови експерти. Излизането на страната от еврозоната вече не е табу.

Дебатът навлезе в гореща фаза.

Федералното правителство на канцлерката Ангела Меркел вече е склонно да приеме подобен вариат, написа “Шпигел” в обширна публикация под заглавие “Студено рамо”, за което Клуб Z съобщи. 

Поводът? Ако на общите избори на 25 т. м. на власт дойде радикалната лява партия “Сириза”, Гърция няма да получи и евро от Европейския съюз – нито по спасителния механизъм, нито по еврофондовете. Лидерът на “Сириза” Алексис Ципрас (40 г.) вече обяви, че при негово премиерство страната му няма да спазва договореностите с Брюксел за реформи, ще поиска опрощаване на дългове, ще спре приватизацията, заплати и пенсии ще се вдигнат, здравеопазването става безплатно за всички, бедните няма да плащат ток.

Всичко това би означавало, че държавите кредиторки никога няма да си видят парите. Само за Германия това би означавало да отпише 64,9 милиарда евро. Най-мощната икономика в Европа би го понесла безболезнено, но избирателите не биха простили на Меркел. Тя няма да допусне да излезе позорно от властта.

Канцлерката и ключовите й министри – на финансите Волфганг Шойбле, на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел и на външните работи  Франк-Валтер Щайнмайер (последните двама са социалдемократи – бел. ред.) са се разбрали за вариант Grexit, твърди “Шпигел”.

Вратата пред Атина обаще още не е затръшната.

“Очакваме от гръцкото правителство, все едно кой ще го сформира, стриктно да спазва договореностите, постигнати с Европейския съюз”, заяви днес за в. “Хановерше алгемайне” Зигмар Габриел.

Баварският финансов министър Маркус Зьодер предупреждава в “Зюддойче цайтунг” да не се правят прибързани и несъизмерими с  обстановката стъпки. Нямало смисъл към гърците да се отправят заплахи. Същевременно той изключва вариант Гърция да се отвърне от политиката на икономии и оздравяване на финансите и изразява категорично мнение:
“За мен е ясно – няма да има никакви опрощавания на дългове, никакви отстъпки, само защото се очаква сформиране на ново правителство в Атина.”

Досега Гърция избегна фалит благодарение на финасовата помощ, която й се оказва от май 2010 г. Досега страната е получила 183,5 милиарда евро от държави членки на ЕС, 27 на сто от които се падат на Германия. Към това трябва да се прибавят финансови инжекции от Международния валутен фонд. Общата сума, която Гърция вече получи, възлиза на 240 милиарда евро. Нещо повече – през 2012 г. й бяха опростени 100 милиарда евро дългове. Срещу това Атина се задължи да спазва стриктна финансова дисциплина.

Какви са възможностите, ако след 25 януари наистина се стигне до шоковия вариант Grexit?

Според Договора от Лисабон членството във валутния съюз е “неотменимо”. Не е предвидена клауза за изваждане на държава от този съюз. Ето защо отлъчването на Гърция от еврозоната формално не е възможно, коментират експерти. Теоретично възможно обаче е Атина сама да обяви излизането си от валутния съюз. Това би било прецедент.

Какво все пак би се случило при вариант Grexit?

Положението в Гърция става все по-тревожно. Хората се страхуват за спестяванията си. През декември м. г. бяха изтеглени от банки 2,5 милиарда евро, с 500 милиона повече в сравнение със същия период на 2013 г. Стигне ли се до връщане към драхмата, то тя ще е силно обезценена спрямо еврото. Гърция обаче е длъжна да погасява дълговете си в евро. Това не би било възможно и държавният фалит ще е неизбежен. Няма да бъде възможно да се изплащат заплати и пенсии. Инвеститорите незабавно ще загърбят страната.

Колкото и катастрофален да е подобен сценарий, президентът на германския Институт за икономически изследвания Ханс-Вернер Зин съзира излизането на Гърция от еврозоната като известен шанс - обезценяването на собствената валута би могло да доведе до бум в туризма, който е сред основните източници при сформирането на БВП. Неизменно обаче чуждите инвестиции в страната ще се топят. Наред с това вносът на нефт и медикаменти ще се оскъпи.

Наистина ли правителството на Германия ще допусне излизане на Гърция от еврозоната? Истината е, че такъв вариант се обсъжда, но никой в Берлин не го желае. По-скоро засега Меркел бие камбаната с надеждата гърците да размислят за кого ще пуснат бюлетина на 25 януари.