Френският президент Франсоа Оланд очаква напредък в уреждането на конфликта в Украйна, а след това и вдигане на санкциите срещу Русия.

Той изрази това мнение в интервю за радио "Франс ентер".

Напредъкът би трябвало да бъде постигнат на предстоящата на 15 януари среща за Украйна в Астана, столицата на Казахстан. Очаква се тя да бъде в "нормандски формат" - с участието на президентите Франсоа Оланд на Франция, Петро Порошенко на Украйна, Владимир Путин на Русия и на германския канцлер Ангела Меркел.

"Ако в Русия има криза, тя не носи нищо добро на Европа. Аз не съм за политиката на най-лошото и смятам, че сега санкциите трябва да бъдат прекратени", заявява Оланд.

Той обаче уточнява, че режимът на рестрикции ще остане в настоящия си формат, ако страните не успеят да постигнат напредък по въпроса за конфликта в Украйна.

"Те трябва да бъдат отменени, ако има крачки напред. Ако такива крачки обаче няма, санкциите ще се запазят", допълва френският държавен глава. И припомня, че е постигнат известен напредък с уговорената и извършена размяна на военнопленници между властите в Киев и проруските сепаратисти в Донбас.

Основното искане на европейските лидери към Русия е да бъде запазена териториалната цялост на Украйна, напомни Оланд. Той изтъкна, че след разговори с руския лидер Владимир Путин е стигнал до извода, че Москва няма агресивни планове, засягащи Украйна.

 "Г-н Путин не желае да анексира Източна Украйна, това е съвсем сигурно. Той сам ми го каза", поясни френският президент. Според него "всичко, за което настоява Путин, е Русия да запази своето влияние и да се предотврати минаването на Украйна в лагера на НАТО. Основната идея е Москва да не допусне военно присъствие край своите граници" "Отивам на 15 януари в Астана при едно условие. То е да има възможност за нов напредък. Ако става дума да се срещнем и да поговорим, без да се придвижим напред, няма нужда. Но според мен ще се придвижим", допълни Оланд.

Само ден по-рано против нови санкции срещу Русия се изказа германският вицеканцлер и лидер на социалдемократите Зигмар Габриел.

Зигмар Габриел

"Целта на санкциите никога не е била да тласнат Русия към политически и икономически хаос. Онези, които желаят това, ще предизвикат ситуация, далеч по-опасна за всички нас, европейците", допълва Габриел. Вицеканцлерът припомня, че Русия е ядрена сила.

Той изтъква, че ЕС иска да реши кризата в Украйна, а не да постави на колене Русия.