Православната църква отбелязва днес празника Богоявление, наричан още или Йордановден.

На този ден Исус Христос е покръстен от Св. Йоан Кръстител във водите на река Йордан.

Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква, а мъжете се хвърлят във водата, за да го извадят. У нас в ледената вода се играе и т.нар. мъжко хоро.

След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен.

На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. Вечерта срещу Йордановден е третата (и последна) кадена вечер. Тя трябва да е постна.

Пред Паметника на Незнайния воин патриархът ще извърши ритуала по освещаването на бойните знамена на Българската армия и на знамената-светини. На водосвета ще присъства президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев. Той ще приеме почетния караул на площада при катедралата "Свети Александър Невски" и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.