Десетина южнокорейски кучета щастливо се разминаха с участта си и вместо на софрата, заобиколени от зеленчуци, се озоваха във Вашингтон, където ще станат домашни любимци, а не деликатеси. Това съобщи агенция БГНЕС.

Това са първите кучета, които ще пристигнат в САЩ тази седмица като част от кампанията срещу яденето на вълчите братовчеди в Източна Азия. Кучетата били отглеждани във ферма в северозападен Сеул специално за консумация от местните граждани. Производителят се съгласил да се откаже от пласирането им на пазара в прясно одран вид. Естествено, в замяна на доста прилична компенсация.

Организации за хуманно отношение започнаха кампанията в Корея, Китай, Филипините, Тайланд и Виетнам, за да повишат информираността за търговията с кучешко месо. В Южна Корея ситуацията е най-необичайна, тъй като там се отглеждат кучета за ядене, докато в останалите страни се консумират най-вече скитащите по улиците. За Северна Корея няма данни, поради затвореното естество на политическата система. Минавали през страната на Ким Чен Ун твърдят, че не са видели грам куче по улиците, но това важало и за всички останали животински организми, притежаващи поне малко протеини.

Иначе статистиката в отворената за света Южна Корея показва, че годишно в страната на "Хюнтай" и "Самсунг" се изяждат между 1,2 и 2 милиона кучета. С апетит.