Какво е наложило изземването на картините на Цветан Василев от следователи два дни преди 8 януари, за когато е било планирано да дойде съдия-изпълнител и това да стане по законния ред? Защо прокуратурата разкарва платна за милиони с "камионче за хамали" 3 часа из София? Раздадени ли са вече картините на банкера?

Тавя са някои от въпросите, които адвокатът на Цветан Василев - Менко Менков постави тази сутрин в студиото на Нова тв.

Той обясни, че в последния работен ден преди Коледа - 23 декември, Софийският градски съд (СГС) е издал определение за обезпечителна заповед, с което позволява да се изземат ценностите, още докато делото за длъжностно присвояване тече. Сред предметите има още златни монети и скулптури, стана ясно още днес.

"Прокуратурата има право да поиска обезпечение, още докато върви делото - поясни казуса Менков. И попита водещите - Вие знаете ли къде са картините в момента?"

Стана ясно, че в Националния исторически музей при проф. Божидар Димитров има само 20 платна, а другите (до споменатите 300) той очаква днес.

Менков допълни, че безценните платна са изнесени "с някакво камионче за хамалски услуги" и че в протокола за доброволно предаване, който е даден на защитата, не пише там да са присъствали експерти по изкуството и вещи лица. Той определи, че 20-те платна са описани по много странен начин, като дори размерите им са приблизителни. Той попита кое е наложило екстремното изземване и разкри, че заповедта на квесторите на КТБ е от 10.44 ч на същия ден.

- Въпросът е защо отиват да ги вземат доброволно, а не утре съдия изпълинтел да извърши опис, за да бъдат транспортирани, описани и съхранени по правилния начин - каза Менков.

- Да не изчезнат - предположи Виктор Николаев

- Е, досега 8 месеца изчезнаха ли - попита го на свой ред адвокатът.

"Сигурни ли сте, че в НИМ са оригиналите?", отиде още по-натам Менков. Той насочи към прокуратурата въпроса защо са се размотавали с това камионче из София от 12.30 до 15.30 ч. 

Той каза, че се е чул с клиента си и двамата са на мнение, че акцията цели отклоняване на общественото внимание от проблемите с КТБ.

"Показвайки, че Цветан Василев притежава някакви картини - което е напълно законно и той все още е невинен, е разсейване на общественото внимание около КТБ", каза Менков.

 Той разкри и че на 30 декември СГС по делото за несъстоятелност, което е спряно, за пореден път е отказал на БНБ да отблокира частично банкова сметка на КТБ за 5 млн. лв.

"Знаете, че квесторите искаха да харчат по 2,5 млн. лв. на месец и съдът им отказа. Сега БНБ (която не е страна по това дело) иска 5 млн. лв. незнайно защо. Съдът им е отказал", каза Менков.

Адвокатът откри връзка с това, че на 5 януари Василев е дал интервю пред в. "Банкер", а на 6-и идват и му изземват картините.

"Аз считам, че начинът, по който се прави, е показателен", каза адвокатът. Той поясни, че самият Василев още не знае кои платна са негови, кои са на банката, кои са примерно на други лица, оставени на съхранение в трезора.

"Най-малко една е подарък", каза Божидар Димитров, докато телевизията даваше платно с подпис и посвещение от Ирена Кръстева. Димитров поправи Менков, че все пак при доброволното предаване е имало 4-ма експерти на Министерството на културата, но адвокатът контрира, че те са били само в началото, а и ги няма отразени в протокола.

Запитан от водещите, така ли се изнасят произведения на изкуството, Димитров опита да бъде дипломатичен:

„Може да се помисли малко по въпроса... Но експерти е имало.“

Божидар Димитров обаче каза, че вижда нарушение на приет преди 2 години законов текст, че всяка колекция би трябвало да бъде регистрирана в НИМ. Цветан Василев не го е направил - независимо дали са част от активите на банката или лична собственост. Тази колекция я няма регистрирана за разлика от всички други известни меценати у нас - "от Васил Божков надолу", поясни професорът.

Запитан, какво следва след това, Димитров каза, че ще има дело и произведенията ще бъдат конфискувани.

Тук Менко Менков оспори, че няма такова нещо - първо трябвало да се докаже чия собственост са, и второ – без съд не е ясно дали Василев и колекцията му ще попаднат под ударите на закона. Но и дарения да са, ще бъдат конфискувани, ако се прецени, че са национално богатство, напомни Димитров. Това важи и за останалите произведения - особено за монетите.

"При всички случаи ще ги загуби, след като не ги е декларирал. Да направи един жест и да направи т.нар. доброзорно дарение... Ние така го наричаме", посъветва Димитров банкера задочно.

Запитан как живее в момента Василев в Сърбия, Менко Менков напомни, че всичките му активи и средства са запорирани.

"Изключително скромен е начинът му на живот. Скромно живее и живее трудно... Защото няма как да използва средствата, които са запорирани", каза Менков.

Запитан дали все пак Василев живее като бедняк, той напомни, че клиентът му си е платил всички данъци и ревизиите му за 10 години назад не са установили нищо нередно.

"Няма значение как живее – а и защо трябва да живее като бедняк?", попита Менков.