"Проблемите на Първия свят" - онези вълнения на съвременния човек от икономически развитите държави, които ни карат да се хванем за главата. Не е мистерия за никого, че когато повечето граждани не се налага да се борят за оцеляването си - да мислят дали ще има храна на масата утре, дали ще платят сметките за тока и водата, дали ще спестят някой лев за нови обувки на детето - не означава, че са лишени от проблеми.

Някои от тези "драми на възвишените" са просто идиотски, други са поне забавни.

 

Мъж плаща 300 паунда за операцията на златна рибка със запек

Да, и златните рибки получават запек, понякога смъртоносен.

Всеки, който е имал куче или котка знае, че да се привържеш към животното до степен да си готов да хвърлиш толкова пари, колкото и за човек, е напълно възможно и нормално. А ветеринарите по цял свят са скъпо удоволствие, за което няма финансирани от Касата клинични пътеки.

Но златните рибки - чиято замяна струва стотинки, и с които е трудно да се обвържеш емоционално - обикновено просто се хвърлят в тоалетната накрая на иначе дълги им живот (до 30 години в плен).

Един англичанин от Норфолк обаче не смятал така. Когато установил, че златната му рибка е ленива и не яде, я завел на ветеринар - първата впечатляваща стъпка. Той пък установил, че рибката страда от запушване на отделителните пътища - т.е., има много сериозен запек. След кратка консултация, мъжът потвърдил, че е готов да плати 300 паунда, или почти 500 лева, за да бъде спасен любимецът му.

С помощта на две сестри ветеринарят упоил рибката, направил малък срез от долната й страна, изчистил затлачването, и я залепил обратно с издържащо вода лепило. Собственикът на рибката бил много щастлив.

И ако си мислите, че е уникален - преди няколко месеца ветеринари от Мелбърн, Австралия, оперираха тумор от главата на 10-годишна златна рибка, за 200 австралийски долара.

 

Ню Йорк започва кампания срещу разкрачването в метрото

Грешно - правилно. Бойко Борисов на среща с британския премиер Дейвид Камерън.

Може би не знаете, но в страните от Първия свят да се возиш разкрачен в обществения транспорт е откровена проява на лош вкус. Комфорта на хората в метрото е сериозно затруднен, когато много мъже се разпищолват на седалките, заемайки по място и половина и от двете си страни.

Затова транспортната агенция в Ню Йорк започва кампания от този месец, която да подсеща тези, които заемат излишно място, да си свият краката. Грубо казано, правилото е - колената не трябва да са извън обсега на таза. 

Десетки плакати в мотрисите ще подсещат нарушителите, почти винаги от мъжки пол, а обвинителните погледи от страна на останалите пътници ще довършат задачата.

След началото на кампанията граждани и от други градове установили, че в тяхното метро има подобен проблем - например множество от жителите на Торонто.

Други обаче се възмутили на наглата кампания, и настояват, че става въпрос за анатомия. "Мъжете просто имат някои допълнителни чаркове там долу, и трябва да им дадат повече място".

Кампанията ще таргетира и носещите големи раници. Да, знаете кои сте.

 

Много съдебни процеси - и скоро американците няма да могат да се пързалят с шейна

Незаконно е!

Все повече американски общини забраняват едно от вечните забавления на деца и възрастни в снега, което нито таблетите, нито видеоигрите успяха да заменят - пързалянето по заснежените улици и хълмчета с шейна. Това ни разказват от Асошиейтед прес.

Причината - любовта на американците към това да се съдят един друг. А шейните все пак са донякъде опасни.

Наскоро, например, мъж в Сиукс Сити, Айова, се хлъзнал в знак, и получил травми на гръбнака. И обезщетение след тежък съдебен процес в размер на 2,75 милиона долара. Една непосилна сума за бюджета на малък град.

И тъй като американските общини имат застраховки, все повече застрахователни компании, които са в опасност да плащат подобни огромни суми, започват натиск срещу общинарите да забранят пързалянето с шейни. 

Няма точна статистика колко американски града са наложили забрана, но с всяка година се увеличават.

И макар наистина да има тежки травми, те са и много редки. Всяка година в САЩ 20 000 лица под 19 години биват третирани за нараняване при спускане с шейна, но едва 4% се нуждаят от хоспитализация - т.е. през повечето време става въпрос за синини и драскотини.