Серията стрелби с жертви на публични места в САЩ продължава, повдигайки стария и разделящ нацията въпрос за контрола върху огнестрелните оръжия.

Един човек бе убит, а други четирима бяха тежко ранени при стрелба в неделя следобед в презвитерианска църква в град в южната част на Калифорния, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Задържан е един заподозрян. Пети човек е получил леки наранявания. Всички пострадали са възрастни хора от азиатски произход.

Инцидентът е станал малко преди 13:30 ч. (местно време) в презвитерианската църква "Женева" в град Лагуна Уудс, на около 50 мили (81 км) югоизточно от Лос Анджелис. Лагуна Уудс е построен като общност за възрастни хора, а по-късно става град. Повече от 80 процента от жителите на града с население от 18 000 души са на възраст най-малко 65 години.

Заместник-шерифът на окръг Ориндж Джеф Халок каза, че заподозреният за стрелбата е азиатец на около 60 години. Мотивите му не са известни към момента, но според властите той не е част от местната общност.

Между 30 и 40 членове на Тайванската презвитерианска църква в Ървайн се били събрали на обяд след сутрешната църковна служба, когато избухнала стрелбата. Енориашите успели да заловят стрелеца и дори го вързали. Когато пристигнали шерифите, заподозреният вече бил обезвреден. От службата на шерифа определиха действията им като "изключителен героизъм и смелост".

АП припомня, че преди ден 18-годишен мъж застреля 10 души в супермаркет в Бъфало, щата Ню Йорк. 

Двама убити на битпазар в Хюстън, Тексас

Двама души бяха убити, а други трима бяха откарани в болница с наранявания след стрелба в неделя на оживен битпазар в град Хюстън в щата Тексас, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според шерифа на окръг Харис стрелбата е възникнала в резултат на скандал, в който са участвали най-малко две оръжия и петимата засегнати – мъже на около 20 години. Шерифът каза, че няма пострадали невинни минувачи.

Хиляди хора са пазарували на открития пазар по време на стрелбата, отбелязва агенцията.

Байдън отива в Бъфало

Президентът на САЩ Джо Байдън призова за единство след смъртоносната масова стрелба в събота в супермаркет в Бъфало, щата Ню Йорк, при която загинаха 10 души, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Същевременно кметът на Бъфало се обяви за федерални действия за прекратяване на "уникалния американски феномен" на масовите стрелби.

Властите съобщиха, че в събота бял 18-годишен мъж е открил огън по клиенти и служители в супермаркета, убивайки 10 души, включително пенсиониран полицай от Бъфало. Повечето от жертвите са били чернокожи. Според властите стрелецът е търсил места с висока концентрация на чернокожи. 

„Всички трябва да работим заедно, за да се справим с омразата, която остава петно в душата на Америка", заяви Байдън на национална служба в Капитолия в памет на загиналите служители на реда. Президентът каза, че той и съпругата му Джил се молят за жертвите.

Белият дом съобщи, че президентът ще пътува до Бъфало във вторник, за да скърби заедно с общността.

Същевременно кметът на Бъфало Байрън Браун призова за решителни федерални действия за прекратяване на това, което нарече "уникално американско явление" - масовите стрелби. Браун изрази разочарование, че след всяка масова стрелба се отправят "мисли и молитви" и се поемат ангажименти за действие, които след това се блокират.

"Изглежда, че има хора, които смятат, че притежаването на оръжие е по-ценно от неприкосновеността на човешкия живот", каза кметът в предаване по NBC. "(…) В тази страна трябва да има контрол върху оръжията. Това е уникално американско явление. Тези масови стрелби не се случват в други страни по света“, заяви той.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че по-строгите мерки за огнестрелните оръжия са „огромен приоритет“ за демократите и Белия дом.