Пловдивската Окръжна прокуратура задържа и образува дело срещу пироман, опитал да подпали Джумая джамия. Вчера в ранните часове на деня 31-годишният мъж е полял дограмата на духовното средище със запалителна течност и ѝ драснал клечката, след което е избягал.

Пламъците били потушени от охранител, но извършителят бил заловен по-късно на бензиностанция в града след кражба на гориво, съобщават от прокуратурата. С допълнителния бензин той възнамерявал да повтори опита си за палеж.

Спрямо него са повдигнати обвинения за опит за палеж на имущество със значителна историческа и художествена стойност, и за кражба на гориво. Най-тежкото предвидено от закона наказание за тези престъпления е лишаване от свобода от три до десет години, поясняват от държавното обвинение.

Освен всичко друго на обвиняемия е назначена комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза.

Обвиняемият е с прокурорско задържане за 72 часа, но ще му се иска постоянна мярка „задържане под стража”.

Установено е, че пироманът е осъждан през 2005 г. и 2006 г. с влезли в сила присъди за хулиганство и причиняване на средна телесна повреда, наказанията за които е изтърпял ефективно. През септември 2014 г. е осъден на първа инстанция на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода за изнасилване и блудство, като към момента тази присъда не е влязла в сила.