УЕФА обвини "хиляди фенове с фалшиви билети" за закъснението на началото на финала в Шампионската лига “Ливърпул” - “Реал” (Мадрид), завършил с триумф за испанския гранд. 

Мачът в Париж започна близо 40 минути по-късно заради това, че хиляди фенове на “Ливърпул” се редяха на опашки за влизане пред стадиона.

Още снощи английски журналисти, наблюдатели и запалянковци обвиниха УЕФА и френските организатори за лошия ред. Стигна се до употреба на полицейска сила и сълзотворен газ, тъй като фенове тръгнаха да прескачат огради или просто изгубиха търпение.

Според организаторите обаче твърде много хора с фалшиви билети са предизвикали струпвания на контролните пунктове. От “Ливърпул” поискаха официално разследване на инцидентите извън стадиона.

„Ние сме изключително разочаровани от проблемите с влизането и нарушаването на периметъра за сигурност, пред който се сблъскаха феновете на “Ливърпул” на “Стад дьо Франс“, казаха от клуба. - Това е най-великият мач в европейския футбол и такива сцени са неприемливи. Официално поискахме разследване на причините за тези проблеми.“

В изявлението, публикувано от УЕФА малко преди края на мача, се казва следното:

„В началото на мача турникетите пред секторите на Ливърпул бяха блокирани от хиляди фенове, които са закупили фалшиви билети. Това създаде струпване на запалянковци, опитващи се да влязат. В резултат началото беше отложено с 35 минути, за да се даде шанс на възможно най-много фенове с истински билети да получат достъп.

Тъй като имаше голямо струпване на хора пред стадиона, полицията ги разпръсна със сълзотворен газ и ги изтласка от стадиона.

УЕФА проявява съчувствие към засегнатите от тези събития и ще преразгледа тези въпроси спешно заедно с френската полиция и власти, както и с Френската футболна федерация.“

Първоначално властите на стадиона оправдаха неразборията с „късното пристигане“ на феновете на английския вицешампион. В дните преди мача нямаше сериозни инциденти във френската столица.