Съдебният процес срещу един от ръководителите на терористичната групировка Ал Кайда Сюлейман Абу Гейт, започна в Ню Йорк. Той е зет на убития от американски тюлени (б.р. - спецчасти на щатската армия) Осама бен Ладен и бивш прессекретар на Ал Кайда.

Абу Гейт е обвинен в пъклен план за масово убийство на граждани, както и оказване на материална подкрепа на терористи, но не е посочен като пряк участник в терористичната атака срещу САЩ, довела до срутването на Световния търговски център в кулите-близнаци в Ню Йорк на 11 септември 2001 г.

Сюлейман е най-високопоставеният член на Ал Кайда, който е изправен пред американски съд. Той не си признава вината, но ако тя бъде доказана, го заплашва доживотна присъда.

Прокуратурата ще извади като доказателства снимки на Абу Гейт и на Осама бен Ладен, направени на другия ден след терористичния акт в Ню Йорк, както и видеозапис с негови заплахи за извършването на нови бомбени атентати на територията на Щатите.

48-тодишният Гейт е женен за Фатиме, най-голямата щерка на Осама и бе заловен миналата година в хотел в Анкара. Турция отказа поисканата от САЩ екстрадиция и го изпрати в Кувейт. През март м.г. обаче американски спецполицаи го спипаха на територията на Йордания точно преди пресичането на границата с Кувейт.