Във взаимни любезности и доизяснявания, раздаване и връщане на папки, обсъждане на медийни публикации и намеци, че правосъдният министър Христо Иванов не е достатъчно подготвен, премина изслушването му днес във Висшия съдебен съвет.

Както кадровиците на Темида подчертаха, те нямат право да привикват за обяснение министъра на правосъдието, а просто го помолиха да сподели какво го е довело до мнението, че предстоящия избор на шеф на Върховния касационен съд е предрешен.

„Ако има някакви нередности, които знаете, кажете ни ги, че да се поправим“, казаха му членове на съвета още при откриване на дискусията.

Министър Иванов повтори, че са го притеснили две изказвания – на Милка Итова, че трябва да има консенсус (направено преди избора), и на шефа на ВАС – Георги Колев, че единият кандидат е „прагматична“ кандидатура.

Самата Итова каза, че в. "Дневник" е използвал думите „договаряне“ и „задкулисие“, които тя не е употребила. И даде пример, че бившият вече шеф на ВКС проф. Лазар Груев също е използвал думата „консенсус“, но никой не се е захванал за това.

Иванов пък любезно поясни, че всеки трябва да внимава какви сигнали излъчва, и че се е получило „натрупване на обстоятелства“.

„Страшно важно е да е ясно, че решението е взето на момента“, каза Иванов.

В много емоционално изказване, друг член на съвета, Михаил Кожарев подчерта, че членовете на ВСС постоянно са нападани и порицавани. Той даде пример, че ту биват критикувани за забавянето на избора, ту че го бързат. Каза, че се сеща единствено за вица за заека с шапка и заека без шапка.

„Дали това не е част от сценарий за допълнително бламиране на този състав на ВСС? Целта е да бъдем ние изпълнително бламирани с цел пресрочно прекратяване на мандата“, каза Кожарев.

Той настоя министърът изрично да подчертае, че няма екшън-план за смяна на ВСС – нещо, което излезе като неподписан анализ на Агенция БГНЕС.

Кожарев отиде и още по-натам, като попита дали това не цели избор на удобен състав, който да избере през 2017 г. нов шеф на Върховния административен съд, като това може да е някой от лидерите на Реформаторския блок.

Иванов каза че няма никакво време да бъде в обяснителен режим, но когато трябва да отговаря на статии без автор, колко би тежало неговото обяснение, че няма такъв екшън-план.

Или поне аз не знам“, добави министърът.

Иванов няколко пъти повтори изразяваното от него многократно мнение, че смяна на ВСС би била вредна, най-важно е да се работи по реформите.

„Всеки път казвате, че това не ви притеснява, и всеки път това излиза на преден план. Очевидно това е част от атмосферата на взимане на решения, и атмосферата на зависимост или независимост“, намекна Иванов на членовете на Съвета.

Съдия Галя Георгиева от Съвета връчи на министъра специално подготвена папка със справка, че при избора на проф. Лазар Груев преди 7 години е нямало такава публичност и такава прозрачност, а кандидатът е бил един.

„Бихте могли малко повече да се поинтересувате от органите на съдебната власт. Очевидно нямате практически опит“, каза съдийката на Иванов, връчвайки му папката.

„Не знам какъв опит искате да имам, но тези изменения (за прозрачност при избора, бел. ред.) от 2011 г. са писани от мен. Винаги съм работил, за да имаме тази прозрачност. Ще ви върна папката“, каза министърът, но възпитано отнесе справката на празно бюро отстрани.