Да се разшири обхватът на неизбежната самоотбрана ще предложи Патриотичният фронт. Сега можем да се отбраняваме и да не понесем наказателна отговорност, ако убием нападателя в рамките на дома си. От Фронта настояват формулировката да е в рамките на целия имот.

Това каза в сутрешния блок на Нова тв съпредседателят на ПФ и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Темата изниква за пореден път точно в контекста на битовата престъпност. Предлагаме да се разшири обхватът. Сега той касае жилището. Представете си обаче едно село - влиза някой в имота ти - в двора. Сега влизат ти в двора 5-6 души с колове и ти стреляш. После не било съотносимо - те с колове, ти с пистолет", посочи Каракачанов.

Той уточни, че не може да се дава пример с дете, което се е вмъкнало в двора и яде от черешата.

"У нас думата самоотбрана е мръсна дума. Такива дела има много и те приключват с условни присъди, т.нар. Соломонови решения, които лично за мен не са правосъдие", коментира и адвокат Николай Хаджигенов.

"Текстовете трябва да се прецизират, буквално да се бродират", допълни той.

Каракачанов и Хаджигенов коментираха и терористичните атаки във Франция в контекста на националната ни сигурност и мигрантския наплив.

"Границата трябва да се охранява много по-добре, защото пред България има две заплахи - бежанска криза и заплаха от тероризъм. Затова трябва да се струпа трхника и да се оправи инфраструктурата", смята лидерът на ВМРО.

"Армията няма как да остане изолирана - тя трябва да защитава териториалната цялост и суверенитета на България, въпреки че в закона за МВР е написано, че МВР трябва да охранява границата. Въпросът не е Кой а Как", допълни той по повод спора дали ако армията се включи с жива сила в опазването на браздата с Турция, това няма да се приеме от южната ни съседка като военна заплаха.

Хаджигенов обаче опонира:

"Това с изграждането на стени, армии и танкове - не работи. Армията няма работа вътре в страната, това е работа на МВР. Влезе ли армията в страната, с демокрацията е приключено", посочи той.

Тежки думи произнесе Каракачанов по "адрес" на исляма в коментар за кризата във Франция.

"Ако продължаваме да се заблуждаваме, че ислямът е една кротка религия и само отделни хора ги вършат тези неща, е опасно. Тук не става въпрос за атентат срещу свободата на словото, а срещу суверенитета на една държава", заяви той, а Хаджигенов отново се противопостави:

"Ислямът е не по-агресивна религия от християнството. В името на Христа е пролята много кръв. Това е някакъв ислямски националсоциализъм - намират си някакво знаме и го развяват".

"Християнството казва: ако ти ударят шамар, обърни и другата буза. Това е опрощението. Но Коранът - това е войнстваща религия", отново настоя Каракачанов.