"В стратегическата концепция на НАТО за първи път има ясен текст, в който Китай е посочен като бъдещо предизвикателство. Ясно се казва, че докато в света има ядрени оръжия, НАТО също ще поддържа ядрен арсенал, като се разширяват хипотезите, при които може да се използва това оръжие. Говори се, че НАТО и ЕС трябва да се допълват в гарантиране на сигурността на страните членки".

Това каза пред БНР проф. Тодор Тагарев, военен експерт и бивш министър.

По думите му политическата класа в България все още е разделена за практически решения относно военна помощ за Украйна.

"Разделението е и спрямо изгонването на 70 руски дипломати. В такъв момент става ясно доколко даден политик споделя стремежа на България да бъде част от свободния демократичен свят. Българското общество продължава да бъде разделено по оста Изток - Запад... Експулсирането на дипломати може да окаже оздравителен ефект върху отношенията ни с Русия".

Проф. Тагарев коментира и актуалната политическа обстановка у нас:

"Въпросът пред новото правителство трябва да бъде - искате ли да бъдем част от Европа, или искате да отидем в Азия. Вторият избор е - корупция или добро управление. Притеснително е, че едно служебно правителство може да блокира и тези непризнати до момента боеприпаси за Украйна. Това би бил тежък удар срещу имиджа на България, и то за десетилетия напред".